Un agent virtual interactua amb el pacient per saber com es troba.
Un agent virtual interactua amb el pacient per saber com es troba.
Barcelona

Creen un psicòleg virtual per als casos de depressió major

La Fundació i2CAT i el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu han creat un prototip tecnològic que monitoritza pacients amb depressió major a casa seva per controlar com es troben. És el projecte Help4Mood, que incorpora la figura de l'agent virtual, que pot interactuar amb el pacient i deteminar, a través d'una sèrie de paràmetres, si el pacient està a punt de recaure.

RedaccióActualitzat

La Fundació i2CAT i el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu han creat un prototip tecnològic que monitoritza pacients amb depressió major a casa seva per controlar com es troben.

És el projecte Help4Mood, que, a més, incorpora la figura de l'agent virtual, que pot interactuar amb el pacient i determinar, a través d'una sèrie de paràmetres, si el pacient està a punt de recaure.

Als pacients, se'ls posen sensors al telèfon, a les claus, al rellotge o al matalàs per aconseguir un control exhaustiu del seu estat. Aquests sensors donen pistes, per exemple, sobre si el pacient es passa més hores al llit o dormint, símptoma que pot indicar una recaiguda. Les dades s'envien al centre mèdic. Allà les analitzen i, segons els canvis que observen, poden deduir si el pacient està empitjorant i poden actuar preventivament.

Les dades recollides permeten personalitzar el comportament de l'agent virtual. També, periòdicament, es genera un informe d'evolució del pacient, un informe que pot ser integrat a la història clínica electrònica.

El projecte Help4Mood va començar l'any 2011 i actualment ja és a la recta final. Aviat es validarà el prototip, gràcies als assajos clínics fets al Regne Unit, Romania i Espanya. Aquí s'ha fet amb un grup de pacients de Sant Joan de Déu.

Serà una bona prova de com les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) poden ser una eina de suport valuosa en el camp de la salut mental.

En el projecte, finançat pel setè programa marc de la UE i amb un pressupost de 3 milions d'euros, també hi participen la Universitat d'Edimburg, la UPC i la FVA (Itàlia).

Anar al contingut