Una mànega indica que bufa vent en una carretera.
Protecció Civil recomana reduir els desplaçaments innecessaris.
Barcelona

Consells de seguretat pel temporal de vent

Davant de situacions de vent molt fort, prudència i precaució

Néstor GómezActualitzat

Quan el vent és perillós i suposa un risc per a la població, Protecció Civil activa el Ventcat, on ja calen tenir en compte diverses mesures de seguretat. Protecció Civil recomana, per exemple, que es prevegi la suspensió de totes les activitats a l'aire lliure, incloses les extraescolars, i el tancament dels espais públics a les zones de major afectació.

Ara bé, cadascú també ha de ser responsable davant del fort temporal. Per això, en els moments de més vent Protecció Civil demana evitar parcs, jardins i zones boscoses, També les activitats a la muntanya, on hi ha perill d'allaus.

  • Si s'està a l'exterior, però en un municipi, cal vigilar amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, els arbres que puguin caure, les motos i els cotxes aparcats, les grues o els contenidors de brossa. A més, no s'ha de pujar a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
  • Si s'està a casa, cal tancar i assegurar portes, finestres i tendals. A més, cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. A mes, no s'han de deixar testos o altres objectes a les façanes i terrasses, i convé recollir la roba dels estenedors per evitar que el vent pugui fer-los caure al carrer i provocar un accident.
  • En cas d'agafar el cotxe- Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat en vehicle i reduir els desplaçaments innecessaris. Es recomana evitar desplaçar-se per carretera si hi ha vents forts i si no hi ha més remei vigilar perquè pot aparèixer qualsevol obstacle a la via. A més, cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions i és important subjectar el volant amb fermesa i amb les dues mans. A més, cal ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles, sobretot a l'hora d'avançar els vehicles de grans dimensions. A més, si es condueixen aquests tipus vehicles, hi ha risc de sortir de la via o bolcar.

Quan hi hagi temporal amb grans onades, finalment, no s'ha d'accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, i cal allunyar-se d'espigons, esculleres i passejos marítims. Tampoc s'ha de sortir a navegar.

Anar al contingut