Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Barcelona

Condemnen Pedro Varela a dos anys i nou mesos per difondre idees genocides

Una jutge ha condemnat a dos anys i nou mesos de presó el propietari de la llibreria Europa de Barcelona, el neonazi Pedro Varela, per difondre idees genocides a través de les obres que editava i venia al seu local, així com de les conferències que organitzava. En la sentència, el jutjat penal número 11 de Barcelona condemna el llibreter per un delicte de difusió d'idees genocides i un altre contra els drets fonamentals, en considerar que les obres que comercialitzava suposen "un menyspreu al poble jueu i altres minories" i fins i tot recomanen la segregació racial.

Actualitzat
Varela va ser condemnat el 1998 a cinc anys de presó, arran d'un escorcoll a la seva llibreria, però el 2008 l'Audiència de Barcelona va rebaixar-li la condemna a set mesos de presó després que el Tribunal Constitucional va dictaminar que la negació del genocidi no és delicte. Com que van rebaixar-li la condemna i no tenia antecedents, el llibreter neonazi no va haver d'ingressar a la presó, encara que ara sí que hauria d'ingressar a la presó si la sentència es converteix en ferma.

La nova sentència desmunta l'argument de Pedro Varela, en què afirma que comercialitza llibres de tota mena, i conclou que totes les obres que té a la venda "són unidireccionals quant al seu contingut, amb una absoluta falta de pluralitat" i "dirigits cap a una única línia de pensament". "Són llibres en els quals es fa responsable dels mals del món el poble jueu, on es diu que les persones de raça negra són inferiors, que la millor forma de respectar les races és la segregació, que el mestissatge portarà la desaparició de la civilització, tal com va passar a Roma o a Grècia, que les dones no han de tenir els mateixos drets que els homes (...)", il·lustra la sentència.

La jutge comparteix en la seva sentència "la idea que cada persona té dret de pensar el que vulgui", però adverteix que "no es pot adoctrinar en el racisme, en la discriminació de les minories, en l'antisemitisme o en la difusió de l'odi". La sentència rebat la versió de Pedro Varela, en què deia que no coneixia el contingut de tots els llibres que publicava, i recalca que "no cal oblidar que són els editors, com a norma comuna en el món editorial, els qui bé directament o a través de tercers, però sota la seva supervisió realitzen les ressenyes dels llibres".

A més, per la jutge, "no és creïble" aquesta excusa de Varela, tenint en compte que en el seu propi judici "va demostrar tenir coneixements d'una persona amb una àmplia cultura, llicenciat en les carreres universitàries d'Història i Filologia Germànica, il·lustrant el tribunal del contingut i dels autors dels llibres sotmesos a debat".

Segons l'opinió de la jutge, també tenien una "clara intenció d'adoctrinament" en les idees neonazis les conferències que Pedro Varela organitzava en una sala de la seva llibreria decorada amb motius feixistes que es caracteritzaven igualment per la seva "falta de pluralisme". Com a conclusió, la magistrada subratlla que un fet aïllat no seria constitutiu de delicte, però sí que ho és la suma de diverses circumstàncies: "Edita llibres d'un determinat biaix ideològic, els ven, organitza i divulga una sèrie de conferències, té una estètica determinada a la seva sala de conferències (...)".

La sentència condemna també Pedro Varela a pagar una multa de gairebé 3.000 euros i ordena la destrucció de tots els llibres i objectes confiscats a la llibreria, com el bust de Hitler, l'esvàstica de ferro, cascos militars, fotografies i cartells de temàtica nacionalsocialista.
Anar al contingut