Santiago de Compostel·la

Comença el macrojudici pel robatori del Còdex Calixtí a la catedral de Santiago amb una petició de nul·litat

L'advocada del principal acusat, Carmen Ventoso, ha al·legat que el seu client ha estat víctima d'un "Guantánamo processal" i que no ha comptat amb "un jutge instructor imparcial"

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat el macrojudici pel robatori del Còdex Calixtí, el valuós document del segle XII que va desaparèixer de la catedral de Santiago de Compostel·la fa tres anys i mig. L'autor confés del robatori, un electricista extreballador de la catedral, Manuel Fernández Castiñeiras, s'asseu al banc dels acusats amb la seva dona i el seu fill, també acusats. En aquesta primera sessió, l'advocada del principal acusat, Carmen Ventoso, ha al·legat que el seu client ha estat víctima d'un "Guantánamo processal" i no ha comptat amb "un jutge instructor imparcial". Per aquest motiu, ha sol·licitat una "nul·litat" de les diferents proves que, segons ella, "ho infecta tot".

En aquest sentit, Carmen Ventoso ha criticat que el juny, un mes abans de la detenció de Fernández Castiñeiras i l'emissió d'una sentència d'entrada i escorcoll, "persones desconegudes" van entrar al seu domicili d'O Milladoiro "forçant l'entrada", per col·locar-hi "dispositius de gravació". "Van vigilar i van entrar, van forçar el pany i van caminar per l'interior del domicili. Unes persones que desconeixem van tocar el que van voler i no tindrem la certesa que manipulessin els papers o s'emportessin alguna cosa. L'escenari ja està contaminat", ha criticat aquest dilluns l'advocada.

Per la seva banda, el ministeri fiscal demana que se'l condemni a 15 anys de presó, mentre que l'acusació particular, exercida per la catedral, demana el doble de pena.

Després de detenció de Fernández Castiñeiras, la policia va localitzar el manuscrit, robat un any abans, en un garatge de la seva propietat a Milladoiro, molt a prop de Santiago, quan tothom creia que estava entre els tresors d'algun milionari que l'hauria comprat en el mercat negre. Ho va fer, segons va dir, per venjança contra un dels capellans de la catedral. Des d'aleshores, l'electricista ha guardat silenci; aquest dilluns, en entrar al judici, també.

Segons les investigacions, Fernández Castiñeiras també hauria sostret més de dos milions i mig d'euros del temple al llarg de dotze anys. De fet, se l'acusa que durant anys, quan la catedral de Santiago era buida, l'electricista obria la caixa forta i agafava diners de les ofrenes dels fidels.

Fernández Castiñerias, però, amenaça d'airejar secrets de la diòcesi. Ja va presentar al jutjat un manuscrit on parlava de relacions homosexuals i odi ferotge entre capellans. Sobre els robatoris de què se l'acusa, la seva advocada vol demostrar que eren el fruit de l'esforç d'un home que sempre ho calculava tot. El que no va calcular prou bé és que la càmera de seguretat de la catedral, que ell creia avariada, l'estava gravant.

A la sessió prevista per aquest dimarts, declararan els tres acusats i el jutge es posicionarà sobre les peticions prèvies de la defensa.

El més antic i valuós

D'incalculable valor històric, el Còdex Calixtí està compost per cinc llibres on es narra el trasllat del cos de l'apòstol a Galícia, els miracles de Santiago i les virtuts de les petxines que els pelegrins porten en el camí. El llibre més valuós és el cinquè, considerat una guia per al pelegrí del camí francès a Santiago, i descriu la ruta, els pobles i les ciutats i la gent.

El còdex s'atribueix al monjo Aymeric Picaud, clergue de Pitou, que va acompanyar en el pelegrinatge a Santiago el papa Calixt II, a qui l'obra deu el nom i que figura com a autor. El Còdex Calixti de Santiago és el més antic dels que es conserven.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut