Barcelona

CiU i PSC faciliten finalment les compareixences de noms com Aznar, González, Alavedra i Millet a la comissió sobre frau

Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Bartomeu Muñoz, Javier de la Rosa, Fidel Pallerols, Felipe González o José María Aznar, entre els noms aprovats per comparèixer

RedaccióActualitzat

CiU i PSC han reconsiderat aquest dilluns la seva posició a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció política, i han acceptat que compareguin alguns dels principals implicats en els casos Palau i Pretòria.

El PSC ha votat a favor i CiU s'ha abstingut a la llista de compareixences sol·licitades per ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP, de manera que han tirat endavant les peticions de compareixences de, per exemple, l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i de la seva mà dreta Jordi Montull o l'extresorer de CDC Daniel Osácar.

Altres propostes que CiU i PSC havien rebutjat a la primera sessió de la comissió, com els exalts càrrecs de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, a més dels empresaris Javier de la Rosa i Fidel Pallerols, i l'exjutge Lluís Pascual Estivill, també han tirat endavant. El president de la comissió, David Fernàndez, va advertir que dimitiria si no s'acceptaven aquests noms.

Propostes de CiU que inclouen exalts càrrecs de PSC, ERC i ICV-EUiA durant els governs tripartits, com ara l'exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, han tirat endavant. També s'ha aprovat que compareguin davant del Parlament els expresidents del Govern espanyol Felipe González i José María Aznar per parlar del "cas Pujol", amb el vot en contra de PSC i PP i l'abstenció de CiU. També la del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

L'únic nom que no ha prosperat és el del president de la Generalitat, Artur Mas, després que tant CiU com ERC votessin en contra de la seva compareixença.

Amb les compareixences aprovades aquest dilluns, la llista augmenta de 140 a 180 persones, algunes d'elles en qualitat d'experts, com el coordinador del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda a Catalunya, Miguel Ángel Mayo, que ha comparegut aquest dilluns a la tarda.

CiU no vol ser "obstruccionista"

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha anunciat aquest dilluns al matí la intenció de la federació de "modular" la seva posició i no ser "obstruccionista" amb les peticions de compareixença que s'havien de tornar a votar en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal. Conesa ha argumentat que la federació no vol donar un missatge "erroni" sobre el seu compromís amb la lluita contra la corrupció, encara que continua considerant que no haurien de passar pel Parlament persones que ja han comparegut en altres comissions d'investigació o que tenen a veure amb casos que ja han estat jutjats.

Al mateix temps, la portaveu del PSC, Esther Niubó, ha destacat la voluntat dels socialistes d'aclarir els fets del "cas Pujol" i ha afirmat que el partit "no s'oposarà a cap compareixença fonamentada" que persegueixi aquesta finalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut