Barcelona

Centenars d'estudiants tallen l'AP-7, la Diagonal i la Via Laietana en protesta pels expulsats de la UAB

Centenars d'estudiants universitaris han tallat diversos punts de la xarxa viària dels accessos a Barcelona. Els estudiants han tallat l'AP-7 i la B-30 aquest dijous al migdia a l'altura de Bellaterra i també l'entrada a Barcelona per la Diagonal. El trànsit s'ha començat a normalitzar a l'AP-7 i la B-30 a Bellaterra mitja hora després, però l'acció s'ha allargat en algunes vies de Barcelona, com la Diagonal o la Gran Via, on el tall ha durat més de dues hores. Així han protestat per l'expulsió de sis alumnes de l'Autònoma i contra el Pla Bolonya. Una cinquantena de joves s'han tancat durant tota la tarda al Comissionat d'Universitats, d'on han sortit poc abans de les 9 del vespre i han fet una seguda a la Via Laietana.

Actualitzat
Els ànims estan encesos a la comunitat universitària catalana. Fa dies que hi ha actes reivindicatius contra el Pla Bolonya, amb tancades en diverses universitats, però aquest dijous els universitaris han anat un pas enllà. Al migdia, entre 200 i 300 han tallat l'AP-7 a l'altura de la Universitat Autònoma de Barcelona en tots dos sentits de la marxa. Els estudiants no només han bloquejat l'autopista, sinó també els laterals de la B-30, cosa que ha produït retencions importants en aquesta via durant mitja hora i n'ha afectat d'altres de retruc. El tall no s'ha començat a aixecar fins a la una del migdia, quan el trànsit s'ha començat a normalitzar.

Paral·lelament, a l'avinguda Diagonal de Barcelona també un bon gruix d'estudiants han sortit davant la Zona Universitària i han bloquejat el pas en tots dos sentits. Aquesta protesta ha col·lapsat aquest accés a la capital catalana més de dues hores, ja que els estudiants no han començat a deixar passar els vehicles amb comptagotes pel tram central fins que els Mossos els han demanat que marxessin. La circulació s'ha normalitzat cap a tres quarts de tres de la tarda.

Els joves també s'han fet sentir a la Gran Via de les Corts Catalanes, cantonada amb Aribau, on han simulat una classe amb bancs que han tret de la UB. Posteriorment una cinquantena de joves han anat cap a la Via Laietana i s'ha tancat al Comissionat d'Universitats de la Generalitat, aprofitant que la porta s'ha obert per un descuit. Els estudiants havien avisat que passarien tota la nit a l'edifici si la comissionada, Blanca Palmada, no els atenia, però finalment han abandonat l'acció poc abans de les 9 del vespre, quan han sortit a fer una seguda a la Via Laietana. Després s'han manifestat fins a l'edifici històric de la UB, enmig de crits per exigir la dimissió de la comissionada.

Les institucions, obertes al diàleg

Precisament, la Generalitat i els rectors de les universitats han anunciat la creació d'una taula de debat i diàleg, amb representació dels diversos sectors dels estudiants, que tindrà l'objectiu de reduir el conflicte. Palmada ha explicat en una roda de premsa que l'organisme començarà a funcionar després de Nadal.

A la Diagonal s'ha fet una altra tancada simbòlica durant la matinada de dijous que han protagonitzat els alumnes d'Enginyeria Industrial de la UPC.

Protestes contra les expulsions de la UAB

Les reivindicacions d'aquest matí tenen un motiu: la protesta contra l'expulsió de sis alumnes que hauran de deixar d'estudiar a l'Autònoma entre 1 i 3 anys. Són estudiants que estaven expedientats pels incidents durant l'ocupació del rectorat i el deganat de Lletres, entre l'abril i el maig d'aquest any. També se sancionaran 20 estudiants més.

Els sindicats d'alumnes, que demanaven la retirada d'aquests expedients com una de les condicions per aturar les mobilitzacions contra el Pla Bolonya, van amenaçar d'emprendre mobilitzacions com la d'aquest dijous.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut