Barcelona

Celestino Corbacho deixarà el Ministeri de Treball per anar de número tres a les llistes del PSC

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, deixarà el seu càrrec al capdavant d'aquest ministeri per integrar-se de número tres a les llistes dels socialistes catalans a les eleccions al Parlament de la tardor. Corbacho va acordar amb José Montilla el seu retorn a la política catalana en una reunió que van mantenir a principis d'agost. Una tornada que s'entén com un intent de mobilitzar l'electorat del PSC al cinturó metropolità. Està previst que l'exalcalde de l'Hospitalet no abandoni la cartera de Treball i Immigració, que ocupa des de fa més de dos anys, fins després de la vaga general del 29 de setembre.

Actualitzat
Celestino Corbacho torna a la política catalana en un moment molt menys plàcid que quan se'n va anar, aclamat pels seus conciutadans de l'Hospitalet. Amb Corbacho de número tres, José Montilla espera despertar una part del seu electorat, el del cinturó metropolità, que no veu com a pròpies les eleccions al Parlament i que sí que es mobilitza en les eleccions generals.

En paral·lel, és una manera de reforçar la relació amb el PSOE, tenyida de desconfiança durant els últims anys pel desplegament de l'Estatut. Corbacho està molt ben valorat per Zapatero, a qui va ajudar a superar el tràngol de l'enfonsament de les obres de l'AVE a l'Hospitalet fent-li d'amfitrió durant la seva visita. També Felipe González és un habitual de l'Hospitalet i sempre ha mostrat una sintonia especial amb Corbacho.

Celestino Corbacho i José Montilla van pactar el retorn del primer a la política catalana en una reunió que van mantenir a principis d'agost. Una decisió que, segons fonts properes al ministre, van fer arribar posteriorment a José Luis Rodríguez Zapatero.

L'agrupació del PSC de l'Hospitalet l'ha proposat aquest divendres per anar a les llistes i posteriorment haurà de ser el consell nacional del partit a Catalunya qui, en els pròxims dies, ratifiqui Corbacho. La seva successora a l'alcaldia, Núria Marín, s'ha mostrat confiada en les seves possibilitats i creu que pot servir de revulsiu per als votants socialistes del Baix Llobregat.

La incògnita del número dos

Un cop desvelat qui ocuparà la posició número tres ara falta saber qui serà el número dos de Montilla. Autodescartat Antoni Castells, pren força Montserrat Tura, que per ara es manté prudent en les seves declaracions.

Un nom que tampoc es descarta per al número dos és el de la secretària del govern, Laia Bonet, una de les cares del relleu generacional al PSC.

Els socialistes catalans també sospesarien per aquesta posició la possibilitat de rescatar Josep Borrell, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio.

Remodelació del govern de Zapatero

Amb la reforma laboral encarrilada però amb l'atur en màxims històrics i l'horitzó d'una vaga general, Corbacho deixarà la cartera, molt probablement, després de la vaga general prevista pel 29 de setembre, dos anys i mig després de ser cridat a Madrid per Zapatero.

La renúncia de Corbacho, unida a la possible sortida de Trinidad Jiménez, ministra de Sanitat, per lluitar per la Comunitat de Madrid, podria precipitar ben aviat una crisi de govern en el gabinet socialista. Està per veure si la remodelació deixarà a Carme Chacón com l'única ministra catalana o es mantindrà la quota dels últims anys de dos ministres del PSC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut