Safata de canelons preparada per gratinar al forn
Safata de canelons preparada per gratinar al forn
Barcelona

Canelons: 200 anys de tradició a les taules catalanes per Sant Esteve

Ara les famílies volen optimitzar el seu temps i moltes opten per menjar preparat d'alta cuina: aquest any es vendran més de dos milions de canelons precuinats

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana és Nadal i, qui més qui menys, planifica ja els menús que gaudiran amb la família per aquestes festes. Avui dia no s'entenen unes festes nadalenques sense canelons, un plat que és tota una institució a les taules catalanes el dia de Sant Esteve. Però, d'on ve la tradició de menjar canelons el dia 26?

Aquest 2015 es compleixen 200 anys des de l'arribada del caneló a Catalunya. I és que en realitat els canelons no són una recepta catalana, sinó italiana. Experts culinaris coincideixen a assenyalar que els canelons van començar a servir-se a les taules catalanes després que Giovanni Ardizzi els va fer populars en la mítica i desapareguda fonda Beco del Racó, que va obrir les portes el 1815.

Un plat laboriós

Tot i ser un plat molt popular, els canelons no són un plat de ràpida elaboració. La recepta tradicional es fa amb les restes de l'escudella i carn d'olla nadalenca. Amb la carn sobrant s'elabora un rostit que servirà per farcir les làmines de pasta a les quals es dóna forma cilíndrica. Abans d'enfornar i gratinar, cal regar amb un generós bany de salsa beixamel.

Però els farcits poden ser de tota mena. Entre les varietats més populars destaca la que està inspirada pel gran compositor i gastrònom Gioachino Rossini. Gran amant de la cuina, Rossini dóna nom als canelons farcits amb foie gras i tòfona.

Els canelons demanen temps i paciència, és un plat d'elaboració lenta en un moment en què les famílies volen optimitzar el seu temps. Per aquest motiu, cada cop més gent opta per consumir-los precuinats. El Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona calcula que aquest any vendran més de dos milions de canelons preparats.

Si no es vol passar temps a la cuina

A banda dels canelons, hi ha altres propostes per gaudir de menjars tradicionals nadalencs sense haver de passar-se el dia a la cuina. Reconegudes empreses de restauració i prestigiosos xefs han unit forces per oferir plats de luxe per emportar. Una oportunitat de gaudir de l'alta cuina a casa amb un format pràctic, envasat al buit, que només requereix escalfar i emplatar

Una altra opció en alça és celebrar els àpats de les festes en hotels i restaurants. Aquests establiments han augmentat les reserves per als dies assenyalats: un 20 per cent el dia de Nadal i un 30 per Sant Esteve respecte a l'any 2013.

Anar al contingut