El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull
El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

CDC i ERC es resisteixen a aprovar uns pressupostos amb el nou límit de dèficit

Els partits de l'oposició reconeixen que el nou sostre del dèficit encara és insuficient i creuen que no es podrà complir. Però, tot i que confien en una nova flexibilització, insten el govern a presentar ja els pressupostos.

TVC / CRActualitzat
Veus a favor del repartiment asimètric del dèficit entre les comunitats autònomes quan sembla que es confirma que Madrid apujaria l'objectiu del 0,7 per cent a l'1,2 per al 2013, tot i el mal pronòstic per a l'economia espanyola. Per Catalunya implicaria retallades de més de 3.000 milions d'euros en un any, un objectiu que el govern confia que Madrid encara flexibilitzarà més. Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), per la seva banda, ja ha fet una crida, tant als partits com a la societat, per pressionar l'estat espanyol. El Partit Popular de Catalunya també confia en una flexibilització del topall, però troba fora de lloc reclamar que superi el 2 per cent, com ha fet la Generalitat.

CDC demana unitat a partits i societat per aconseguir el 2,1%

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha rebutjat aquest dissabte amb contundència la nova distribució "asimètrica" del dèficit i ha apostat per aconseguir un terç del dèficit del 6,3% que assumeix Espanya. D'altra banda, Rull ha considerat "un encert" mantenir els pressupostos aturats mentre l'estat espanyol no autoritzi el límit de dèficit que reclama Catalunya. Rull també ha demanat unitat a partits i societat per exigir un límit de dèficit del 2,1% per a Catalunya.

El PPC assegura que no superarà el 2%

El PPC confia que el govern espanyol flexibilitzarà el límit de dèficit per a Catalunya, que serà un xic superior a l'1,2% però assegura que el topall no superarà el 2% tal com reclama el govern. "Un 2% o per sobre del 2% està fora de la realitat, ens estaríem equivocant i perdríem de vista la nostra prioritat que és combatre el dèficit", ha assegurat el portaveu del PPC, Enric Millo. Segons el PPC, si el govern demana una xifra superior, significa que no vol "renunciar" a mantenir "despeses innecessàries" com els actes per commemorar els 300 anys de l'11 de setembre del 1714 o les ambaixades catalanes. "Catalunya és l'única zona europea obsessionada amb el passat", ha afegit Millo.

ERC creu que exigir uns pressupostos amb el límit de l'1,2% és irresponsable

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que Catalunya hauria de "fer un esforç tres cops superior" al de Grècia si hagués de quadrar els comptes amb un 1,2% de dèficit. Rovira ha avançat que, amb aquest percentatge damunt la taula, el govern es veuria obligat a tancar hospitals i universitats, entre altres. La secretària general reclama a l'Estat que rectifiqui apujant l'exigència de dèficit o pagant allò que deu a Catalunya. D'altra banda, Rovira ha acusat el PSC i el PP de cometre "una greu irresponsabilitat" reclamant "dia rere dia" els pressupostos però criticant també el sostre de dèficit. Per això, els ha instat a presentar ells mateixos uns comptes "dignes".

C's diu que l'1,2% no és suficient però insta el govern a presentar ja els pressupostos

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, reconeix que el nou límit "no és del tot complible". Tot i això, insta el govern a presentar ja els pressupostos perquè "no es pot demanar flexibilitat sense complir". Rivera ha afirmat que "l'1,2% és molt dur, però no podem debatre els pressupostos si el govern no ens els ensenya i no ens diu què vol fer". El líder de Ciutadans entén que aquest debat es dóna perquè la política econòmica del govern de Mariano Rajoy és "equivocada". Rivera assegura que retallant salaris i augmentant impostos a les classes mitjanes, Rajoy "està portant Espanya a la ruïna".

Així, la majoria de partits polítics catalans veuen que l'augment del sostre de dèficit a l'1,2% anunciat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és insuficient. Divendres, el PSC, Esquerra i Iniciativa també van demanar a Mas que mogui fitxa.
Anar al contingut