Barcelona

Baños a Mas: "Si em permet, president, torni dijous"

En el seu torn a rèplica, Artur Mas li ha respost que "m'ha dit que torni dijous i tornaré" i ha proposat a la CUP reunir-se els 72 diputats junts

Marta CarnicéActualitzat

El candidat de la CUP el 27-S, Antonio Baños, ha oficialitzat la negativa a investir Artur Mas com a president de la Generalitat al debat d'investidura. I ho ha justificat per tres motius: "Teníem dos motius per no investir Mas. Des d'ahir en tenim tres".

El primer, per la gestió de la seva administració des del 2010. Per la CUP, la crisi no explica ni justifica moltes de les polítiques de retallades, privatitzacions de serveis ni la manca de neteja a fons d'una administració. El segon motiu, per "l'oportunitat de blindar la proclamació de la república" i així "transcendir el personalisme amb consens". I el tercer motiu, pel discurs durant el debat d'investidura del mateix Mas. Baños ha dit que la CUP no va poder treure l'entrellat de si "el govern que proposava transcendirà l'autonomisme". A més, tot i admetre que va parlar de mesures de transparència, considera que en cap cas "va aixecar les catifes que han amagat 35 anys de corrupció".

Per la CUP, "la corrupció és un bioritme de les institucions del règim" i assegura que la prova empírica que l'autonomisme manté la corrupció ha estat el procés".

"El procés no és producte de la corrupció, és el que aixeca la corrupció".

En qualsevol cas, per als qui acusen la formació independentista de fer "càlculs numèrics", Baños ha recuperat la frase: "Que ningú s'equivoqui amb nosaltres. El procés no s'encalla perquè ningú el pot encallar. No sobra ningú. Tothom és necessari, però ningú és imprescindible" i l'ha enllaçat amb una altra estampada en una pancarta del 15-M a la plaça de Catalunya: "Si et creus que ets imprescindible, vés a casa, descansa i torna demà". I en aquest cas:

"Si em permet, president, torni dijous."

En el seu torn a rèplica, Artur Mas li ha respost: "M'ha dit que torni dijous i tornaré dijous i vostès decidiran". El president en funcions ha replicat la CUP que la seva investidura no és una qüestió de personalismes i ha recordat que l'ha proposat Junts pel Sí, que són 62 diputats.

"Vostè no sortirà capità, però la tripulació hi és"

El cap de llista de la CUP ha insistit que "som la garantia que -el procés- es farà, es farà bé i es farà a tota vela, utilitzant així metàfores marineres", ha dit. Seguint la mateixa metàfora, ha etzibat: "Vostè, Mas, ha anat a la deriva. Navegant i seguint els corrents", tot i assegurar que ho feia segons les reclamacions de "la nostra gent" i "a vela i a motor". Ara bé:

"Per un bon periple, l'important és la tripulació, que si cal i enfront de la tempesta, es poden canviar oficials i suboficials i la tripulació fer-se front del timó. Vostè no sortirà, capità, però no dubti que la tripulació hi és i està disposada a avançar".

Tot i això, i malgrat que "avui votarem no", ha defensat que "el que volem és posar-nos d'acord". "Mai ens aixecarem de la taula els primers", ha dit, però que "volem garantir que fem les coses diferents i que la república s'establirà amb noves formes".

En aquest sentit, Baños ha insistit que la CUP veu 72 independentistes a la cambra que representen la diversitat del poble i "no volem apaivagar-los sota una sola veu".

"Som 72 i aquest és l'autèntic tresor del vaixell. Volem un govern que aposti per les diferències i no per l'autonomia, que blindi els drets i llibertats que el 9-N ens va donar a molts de nosaltres".

I ha insistit: "Volem un govern fort, però no amb una sola persona forta al davant".

Reunió dels 72 diputats de JxSí i la CUP

El president en funcions ha dit al seu torn que "hi ha marge per entendre'ns" i tirar endavant el projecte. I amb aquest objectiu, ha emplaçat la CUP a reunir-se plegats els diputats de Junts pel Sí i la CUP

"Per què no ens reunim un dia els 72, votem i decidim?"

Baños, en la seva segona intervenció, li ha respost:

"Gairebé hem tingut un esglai quan ha dit que ens reunim els 72. Li accepto la reunió. En assemblea? I votem? Però vot secret que encara ens entretindríem."

Advertiment a les amenaces de l'Estat

El candidat de la CUP ha advertit també el govern espanyol, que "ni parla ni escolta" i és l'"enemic", que no es plegaran davant les amenaces:

"No farem un sol pas enrere. Que entri qui vulgui per la Diagonal o pel pont aeri, però que ningú gosi fer-nos callar".

En aquest sentit, Baños ha estès també la mà a Mas per tirar endavant el procés:

"Té els nostres cossos davant els atacs de l'estat borbònic, té les nostres hores i el nostre compromís per tirar això endavant, però no té ni tindrà el vot incondicional a la investidura".

Finalment, Baños s'ha compromès a defensar la república catalana i la legislatura i ha sentenciat:

"En allò que és necessari i imprescindible, unitat; en allò que és discutible, llibertat, i per a tot, lleialtat".

En la seva única rèplica a la CUP, el president en funcions ha negat que a Catalunya hi hagi un "sistema de corrupció generalitzada d'abast general" i, davant les acusacions de personalisme, les ha descartat dient que no va participar en les manifestacions de l'11 de setembre en contra dels seus sentiments i que el 9-N va esdevenir una peça més i ha destacat la tasca dels 40.000 voluntaris.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut