Balanç d'un episodi de pluges molt generós

L'episodi de pluges de les últimes hores ha escombrat totes les comarques del país, deixant valors abundants o molt abundants a molts indrets del país, fins i tot amb alguns rècords parcials.

Alberto AlcántaraActualitzat

L'episodi de pluges s'ha acabat aquesta matinada amb els últims ruixats cap al nord-est. Ha estat una pertorbació molt notable, que ha deixat pluges a totes les comarques, amb alguns valors pocs significatius però amb molts d'altres molt abundants, fins i tot amb alguns rècords parcials o històrics. Les pluges han causat un bon nombre d'incidències.

El següent mapa de pluges recull dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la xarxa de Meteoclimatic i també els registres reportats pels observadors que col·laboren amb Televisió de Catalunya.

Destaca l'inici de l'episodi, durant la matinada de divendres, al Baix Penedès. Hi ha un registre de 103 mm al Port Esportiu de Segur de Calafell, segons ens comentava en Marc Rodero, cap de meteorologia de la televisió del Vendrell. A Cunit van caure 81 mm segons l'SMC.

Durant la segona part del dia, les pluges van enfortir-se cap al nord-est, a comarques com ara Osona, amb el registre de 110 mm a Manlleu com a més destacat. També van superar-se els 100 mm a Roda de Ter. A Orís, estació amb 18 anys de dades, van caure 93 mm, xifra rècord, no només d'agost. També arribar als 76 mm a Cantonigròs. A Caldes d'Estrac, al Maresme, van registrar 72 mm, un pèl més que a Dosrius (70 mm).

Altra comarca amb registres notables és el Baix Empordà, amb 81 mm a Fonelleres, 73 a Palamós, o 57 a l'Estartit. En aquest cas, és la pluja més gran caiguda en 24 hores en un dia d'agost des de 1983, segons els registres de l'observador Josep Pascual.

Al Gironès, destaquem la capital: segons les dades del meteoròleg gironí Gerard Taulé, a l'observatori de Girona-Sant Daniel hi ha un registre de 104 mm, la segona pluja més forta en 24 hores d'un mes d'agost des de 1911. A més a més, la quantitat de pluja entre juliol i agost, (245,3 mm) es queda només a 1,7 mm del rècord de juliol-agost de 1955. Segons les dades del SMC, la suma a l'observatori de Girona arriba als 271 mm, i per tant es supera el rècord històric del Juliol i Agost més plujosos des del 1906.

Les quantitats de pluja acumulada no han estat l'única notícia: també ha destacat la intensitat de la precipitació, que en alguns casos va arribar a ser torrencial. Això va passar al Solsonès, on van caure més de 40 mm en 30 minuts. El registre més elevat va ser el de Pinós, amb79 mm. A Lladurs en van caure 72. La intensitat també va ser torrencial a la Noguera: dels 81 mm de Vilanova de Meià,57 van caure en 30 minuts. Segons l'SMC, a Cervera (la Segarra), també va caure el rècord de pluja diària absolut en 19 anys de dades, amb 64 mm.

Platges brutes

Els sediments arrossegats per les pluges han afectat l'estat de l'aigua de les platges. La bandera vermella o groga encara ondeja aquest dissabte a moltes d'elles.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut