Barcelona

Artur Mas, investit 129è president de la Generalitat gràcies a l'abstenció del PSC

Artur Mas ja és el 129è president de la Generalitat de Catalunya. El Parlament l'ha investit en segona votació, amb el suport dels 62 diputats de CiU i l'abstenció dels 28 del PSC, a més dels 45 vots en contra de la resta de grups. En la tercera sessió del debat, Artur Mas i Joaquim Nadal han admès que l'acord entre les dues formacions per la investidura no garanteix l'estabilitat del futur govern. Mas ha agraït el gest dels socialistes i ha renovat l'oferta de consens amb tots els grups parlamentaris al llarg de la legislatura. També ha advertit al PSC, però, que no sacrificarà els objectius bàsics del seu programa. Nadal, per la seva part, ha justificat l'abstenció del seu grup "per responsabilitat". La majoria de grups han ofert col·laboració al futur govern i, alhora, una oposició ferma. En les primeres paraules com a president, Mas s'ha declarat "no un salvador, sinó un servidor del país".

Actualitzat
Amb la tranquil·litat de tenir la investidura garantida gràcies a l'acord amb el PSC, Artur Mas ha ofert diàleg a tots els grups parlamentaris i durant tota la legislatura. "Vull mantenir l'oferta de consens cada moment i amb tot l'arc parlamentari", ha afirmat Mas, que ha admès des del principi que el pacte "no és un acord de governabilitat ni tampoc garanteix l'estabilitat parlamentària del futur govern".

Mas ha agraït "especialment" l'abstenció dels socialistes, i ha enumerat els punts de l'acord a què han arribat els dos grans partits. Ara bé, s'ha declarat "plenament conscient" que a CiU li falten sis diputats per tenir majoria absoluta i ha admès que "en algun moment" el seu govern "es pot quedar en minoria" perquè "no sacrificarem punts essencials dels nostres grans objectius de país". És a dir, que CiU buscarà el consens, però sense renunciar als punts bàsics del seu programa, en què destaca el pacte fiscal.

L'avís de Mas ha arribat després del que li ha llançat el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, que d'entrada ha assegurat que el PSC no dóna suport a la investidura de Mas, sinó que simplement s'hi absté. "No el votarem, facilitarem la seva investidura. No hi ha pacte de cap mena a partir d'aquest dia, i nosaltres farem una oposició exigent, radical, contundents i constructiva quan calgui", ha afegit, a més de dir que no li fan cap favor a Mas, sinó que posen al davant "l'interès superior d'un país".

Nadal ha argumentat que la gent "els demanava" que facilitessin la investidura "per responsabilitat", tot i que el PSC tenia molt clar que no vol fer "un gest de generositat en el buit".

D'entre els punts de l'acord d'investidura, el president del grup socialista ha destacat que veuen les reformes d'àmbit constitucional no com la "nova transició" de què va parlar Mas, sinó "en el sentit d'aprofundir en l'autogovern amb el rescat i el desplegament del marc estatutari vigent". Davant aquestes paraules, Mas li ha demanat que "no prejutgin" el diàleg abans de començar.

Minuts abans de la represa del ple, dijous a les deu del matí, CiU i el PSC han escenificat al Parlament la signatura del pacte per la investidura. A grans trets, es tracta que CiU i PSC consensuïn els grans temes de país.

El PPC rebutja el "model lingüístic d'exclusió"

La líder del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha manifestat durant el debat d'investidura al Parlament que exercirà una oposició forta. Ha demanat a Mas que compleixi la sentència del Tribunal Suprem, que obliga la Generalitat a fer que el castellà també sigui llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya i, per tant, que no "blindi el model lingüístic d'exclusió, com ha pactat amb el senyor Nadal".

Sánchez-Camacho ha considerat que l'acord de CiU i PSC demostra que la federació "ha escollit el partit de Zapatero" i ha afegit: "Tant de bo que només sigui un acord d'investidura i no una sociovergència." El PPC ha optat pel "no" a la investidura.

ICV-EUiA reclama una resolució unitària per la immersió lingüística

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha afirmat que seran una "oposició ferma", oberta al diàleg i amb la mà estesa per facilitar autogovern després d'advertit que "necessitem unitat i ambició davant la sentència del Constitucional". Herrera ha demanat  una resolució unitària en defensa de la immersió lingüística". En la mateixa línia, ha assegurat: "Ens hem de refermar que som una nació i un sol poble."

En clau econòmica, el dirigent ecosocialista ha destacat que la seva formació no vol "una economia del "bussiness friendly", "sinó al servei de la gent, aliança empresarial, treballadors, sindicats, autònoms... sense exclusions, que deixa enrere especulació, la de les pimes, autònoms, iniciatives innovadores". ICV-EUiA ja havia anunciat que rebutjaria la investidura de Mas. 

ERC retreu a Mas que no hagi comptat amb ells

Esquerra Republicana, que també és de les formacions que vota contra la investidura de Mas, s'ha declarat dolguda pel fet que l'acord de CiU amb el PSC els deixa al marge. El president del partit, Joan Puigcercós, ha lamentat que CiU no hagi atès tres de les seves peticions per donar-li suport. Són una comissió per avaluar el concert econòmic, el desplegament del reglament de la llei del cinema i una llei per millorar la transparència de les administracions.

Puigcercós ha instat Mas a pensar una alternativa per quan l'estat rebutgi el pacte fiscal, que ha insistit a qualificar "d'esquer" electoral de la federació. El dirigent republicà, que duia a la solapa uns adhesius a favor del català, ha citat Ovidi Montllor quan deia: "Els que no volen que es parli, s'escrigui i es pensi en català són els mateixos que no volen que es parli, s'escrigui i es pensi."

SI acusa Mas d'estar instal·lat en l'ambigüitat i la indefinició

El líder de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, que ha començat el discurs saludant tothom, després del toc d'atenció que li va fer Mas dimarts, ha considerat que el president de CiU "està instal·lat en l'ambigüitat i la indefinició". A més de qualificar de parany electoral la proposta de pacte fiscal, Laporta s'ha preguntat "quantes sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional s'han de dictar perquè vegi que cal avançar cap a la independència i s'adoni que Espanya no ens donarà res".

C's denuncia que el pacte és la sociovergència


Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que després del pacte CiU-PSC per la investidura, "'habemus' sociovergència "de facto". "Estic segur que hi haurà molta gent encantada, amb aquest pacte", ha afirmat. "La mateixa a la qual ja li va bé que hi hagi pactes de silenci davant casos com el del 3%."

Primeres paraules de Mas president

Després de la votació, Artur Mas ha tornat al faristol i ha adreçat a la cambra les primeres paraules un cop investit president de la Generalitat. "No em sento salvador d'aquest país, sinó simplement un servidor útil, honest i eficaç", ha afirmat. Mas ha agraït "l'actitud constructiva" del debat d'investidura i ha donat les gràcies als seus antecessors en el càrrec en el període democràtic, presents a l'hemicicle.

A Jordi Pujol li ha agraït que confiés "en una persona bastant desconeguda i discutida", com era ell, gest que ha estès a tot CiU. A Pasqual Maragall li ha donat les gràcies per "fer possible que d'aquesta cambra sortís un gran projecte que va crear una gran il·lusió i expectativa", en referència a l'Estatut, encara que després "no quedés exactament igual". I a José Montilla li ha agraït la relació "més sovintejada i propera del que alguns poden pensar".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut