Alòs de Balaguer

Arqueòlegs catalans troben un collaret "excepcional" de 13.500 anys al jaciment d'Alòs de Balaguer

Un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona ha trobat un collaret ornamental prehistòric de 13.500 anys d'antiguitat al jaciment de la cova del Parco, a Alòs de Balaguer, a la Noguera.

Actualitzat
Un dels responsables de l'excavació, el catedràtic Josep Maria Fullola, ha explicat que l'excepcionalitat de la peça és en l'alta concentració de petits cargols d'origen mediterrani (Homalopoma sanguineum). "No és una cosa que es trobi cada dia", ha afegit Fullola, ja que el collaret és d'una naturalesa quasi inèdita a tot el Mediterrani (fins ara, només se n'havien trobat equivalents a la costa del País Valencià i Múrcia i del Cantàbric).

Aquesta, però, no és l'única troballa del jaciment de la cova del Parco, que pertany a l'època del magdalenià, corresponent al paleolític superior (16.000-11.000 aC). A l'excavació (iniciada fa 23 anys) també s'hi ha trobat un conjunt d'agulles de cosir d'os i altres components d'indústria òssia, així com nombrosos estris de sílex i restes de la fabricació d'aquests elements. A més a més, les investigacions dutes a terme a partir de les restes arqueològiques han permès reconstruir el clima del Prepirineu català de fa 15.000 i 10.000 anys, una mica més fred que el d'ara, semblant a l'actual del nord d'Alemanya.
Anar al contingut