Doha

Al-Gaddafi planta una cimera de la Lliga Àrab que acaba abans del previst

El president de Líbia, Moammar al-Gaddafi, ha abandonat sobtadament la Cimera de la Lliga Àrab, que ha tingut lloc aquest dilluns a Doha poc després de la seva obertura. La sortida d'Al-Gaddafi, de la qual no s'han donat explicacions oficials, ha tingut lloc just després d'una discussió entre ell i l'emir de Qatar, Hamad Bin Khalifa al-Thani, amb relació al rei de l'Aràbia Saudita. Diverses informacions contradictòries apunten, d'una banda, que Al-Gaddafi ha anat cap a l'aeroport per tornar al seu país, mentre que d'altres indiquen que ha anat a visitar el museu d'art islàmic de Doha i, després, a la seva residència en aquesta ciutat. A més d'aquest incident diplomàtic, la cimera també ha acabat abans del que s'havia previst.

Actualitzat
La discussió ha començat quan l'emir de Qatar parlava sobre la participació del rei Abdullah ibn Abd al-Aziz de l'Aràbia Saudita a la cimera del G-20 d'aquesta setmana a Londres, com a representant dels països àrabs. De cop i volta, Al-Gaddafi l'ha interromput per demanar disculpes al monarca saudita amb aquest to: "Pel meu respecte a la umma, considero que el problema personal amb tu [en referència al rei saudita] s'ha acabat. Estic disposat a visitar-te, i tu véns a visitar-me". En cap moment el president libi ha utilitzat la paraula "rei" en dirigir-se al monarca saudita. Aquesta interrupció ha portat l'amfitrió de la trobada, l'emir de Qatar, a retirar-li la paraula per no haver respectat l'ordre dels discursos dels assistents. En aquest moment, Al-Gaddafi s'ha aixecat i ha sortit de la reunió.

A la cimera àrab del 2003, que va tenir lloc a Sharm al-Sheikh, Al-Gaddafi va criticar la família reial saudita i la va acusar de ser l'"agent de l'ocupació". Com a reacció, Abdullah, que aleshores era príncep hereu saudita, va acusar Al-Gaddafi d'haver arribat al càrrec amb l'ajuda dels poders colonials. A conseqüència d'aquesta picabaralla, l'Aràbia Saudita va demanar la retirada de l'ambaixador libi a Riad i en va retirar l'ambaixador a Trípoli.

Final precipitat

A banda de l'incident diplomàtic, la cimera de la Lliga Àrab ha acabat finalment aquest dilluns, i no pas dimarts, tal com estava previst. Els dirigents han fet públic un comunicat que rebutja l'ordre internacional de detenció contra el president del Sudan, Omar al Bachir, i dóna suport al país "en tot allò que pugui afectar la seva integritat i unitat". El text també rebutja l'"agressió brutal" d'Israel a la Franja de Gaza.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut