Palma

Air Berlin acorda col·laborar amb el Govern Balear per fomentar l'ús del català als avions

El president del Govern Balear, Francesc Antich, i el director general d'Air Berlin a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann, han anunciat que la companyia acordarà amb la Direcció de Política Lingüística balear diferents mesures per fomentar el català, tot i que el representant de la companyia ha reconegut que és molt difícil introduir aquesta llengua als seus vols, ja que són una companyia alemanya. D'aquesta manera han donat per tancada la polèmica sobre l'ús del català a les Balears, arran d'un editorial escrit a la revista de l'aerolínia pel màxim responsable de la companyia aèria, Joachim Hunold.

Actualitzat

Air Berlin ha acordat reunir-se amb la Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear per acordar un seguit de mesures per potenciar el català en les relacions de la companyia amb els seus clients. Aquest ha estat el compromís adoptat pel director general de la companyia, Álvaro Middelmann, i el president del Govern Balear, Francesc Antich, que s'han reunit aquest dimecres.

D'aquesta manera han donat per tancada la polèmica generada per les declaracions del president d'Air Berlin, Joachim Hunold, en un editorial de la revista "Air Berlin Magazin" que la companyia distribueix als seus avions, en la que Hunold assegurava que el castellà està perseguit a les illes. El detonant havia estat una carta de la directora general de Política Lingüística, Margalida Tour, en què instava la companyia a utilitzar el català en l'atenció personalitzada als clients, la documentació escrita, la pàgina web i les instruccions a bord de l'avió.

A la reunió, Middelmann i Antich han acordat "treballar conjuntament" en la "normalització lingüística" i poder oferir "el millor servei" als ciutadans que volin amb l'aerolínia alemanya. En concret, Middelmann s'ha compromès a què "algun dia" s'utilitzarà el català en els avions, si bé ha estimat que és "complex i difícil" establir una data concreta. També ha recordat que, actualment, 38 dels més de 200 treballadors de la companyia són catalanoparlants i que en el 90% dels vols hi ha almenys una persona que parla castellà.

Respecte a la polèmica d'aquests últims dies, el director d'Air Berlin a Espanya i Portugal ha remarcat que la companyia manté un "respecte absolut" per la cultura mallorquina i balear, i ha lamentat la interpretació que s'ha fet de l'editorial escrit per Hunold. També ha anunciat que el president d'Air Berlin té previst viatjar a Mallorca pròximament per reunir-se amb el Govern.

Les paraules del president d'Air Berlin han encès les crítiques de diversos partits polítics i sectors socials. En el debat polític, la presidenta del PP a les Illes, Rosa Estaràs, ha fet costat a Air Berlin i ha demanat una rectificació pública de tots els que han criticat l'aerolínia. "No podem acceptar les agressions per part d'una altra comunitat autònoma com és Catalunya, a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Esquerra Unida o Esquerra Republicana, sinó que entenem que es mereix una disculpa pública", ha dit.

Un dels més crítics amb Air Berlin ha estat l'exdiputat republicà Joan Puig, a qui la companyia vol dur als tribunals per haver-los titllat de nazis.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut