Aguilar de Segarra

Aguilar de Segarra: 250 habitants i més de 160 cotxes per cap

RedaccióActualitzat

Aguilar de Segarra és el municipi amb més cotxes per habitant de tot Catalunya. En aquest poble de la comarca del Bages són tot just 250 habitants. Se suposa que en un poble tan petit hi hauria d'haver pocs cotxes. I, en canvi, els números ens diuen que en toquen més de 160 per cada habitant.

Fa més de deu anys, diverses empreses de lloguer de vehicles han establert aquí el domicili fiscal per beneficiar-se d'un impost de circulació molt baix, d'uns 18 euros. Total, que a Aguilar de Segarra hi ha matriculats 40.000 vehicles, amb puntes de fins a 60.000.

Una pràctica legal que a l'ajuntament li aporta uns ingressos d'uns 600.000 euros, més d'un terç del pressupost anual.

Efectivament, Aguilar de Segarra té pocs habitants, però molta extensió, 44 km2, i moltes masies aïllades. Això encareix serveis tan bàsics com l'aigua. S'abasteixen de pous i tenen una xarxa de canonades de 200 km.

També han de mantenir 200 km més de camins. Per això el municipi, a més de les empreses de rènting, ha volgut buscar una font de finançament alternativa. L'ajuntament té un camp solar de propietat amb 40 plaques fotovoltaiques que produeixen 600 megawatts. Venen l'energia i ingressen 600.000 euros anuals.

El préstec de dos milions d'euros que van necessitar per fer realitat el camp solar els va convertir en el municipi amb més deute per habitant de Catalunya i de l'estat. Ara, han amortitzat part del préstec, i el deute per habitant, encara que continua sent molt alt, ha baixat als 4.000 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut