Niça

84 morts a Niça en un atemptat quan un camió ha envestit la gent que celebrava el 14 de Juliol

El conductor del camió ha estat abatut per les forces de seguretat després d'un intercanvi de trets. A l'interior del vehicle s'han trobat armes i granades fictícies

RedaccióActualitzat

Un camió s'ha llançat contra la gent que mirava els focs artificials de la festa nacional francesa del 14 de Juliol a Niça. Passaven pocs minuts de quarts d'onze de la nit. L'atac, que s'ha produït al passeig dels Anglesos, la turística avinguda que hi ha arran de mar a la ciutat, ha causat almenys una vuitantena de víctimes. L'atacant ha envestit tot el que ha trobat al davant durant dos quilòmetres.

Tot seguit, s'han sentit diversos trets. Segons alguns testimonis, els haurien disparat homes que eren dins el camió, però aquest extrem no ha estat confirmat per la policia. El cert, però, és que moltes persones han mort per tret de bala.

La policia ha obert foc contra el conductor del camió, que també ha disparat amb una pistola fins que ha estat abatut.

Les autoritats de la zona assenyalen que tot apunta que es tracta d'un atemptat. Ningú ha reivindicat l'atac, però les autoritats franceses parlen obertament d'atemptat. De fet, la Fiscalia Antiterrorista de París s'ha fet càrrec de la investigació de l'atac.

84 morts, 52 ferits crítics

L'últim balanç parla d'almenys 84 morts, dels quals deu són nens i adolescents. Hi ha 202 ferits. 52 estan en estat crític, "debatent-se entre la vida i la mort" segons paraules del president francès. Segons ha explicat el fiscal general de la República, d'aquests 52 ferits crítics n'hi ha 25 que estan en "fase de reanimació".

Les autoritats sanitàries han fet una crida perquè es faci donació de sang als hospitals per atendre els ferits.

 

El president de la regió de Provença-Alps-Costa Blava, Christian Estrosi, ha qualificat els fets de "pitjor drama de la història de Niça". Ha estat la primera veu oficial a donar mostres de condol per l'horror viscut. Un condol que s'ha estès per tota la República i arreu del món.

 

Conductor abatut

El subprefecte Sébastien Humbert ha dit que el conductor del camió ha estat abatut per les forces de seguretat. Es tracta de Mohamed Lahouaiej, un francès d'origen tunisià que estava fitxat per delictes comuns, però del qual no hi havia constància de radicalització.

El portaveu del ministeri de l'Interior, Pierre-Henri Brandet, ha precisat que l'home "neutralitzat per la policia" era l'únic que anava al camió. Lahouaiej portava al vehicle una pistola real i fusells falsificats.

Ara, les investigacions se centren en aquest home i els "eventuals còmplices" que pugui tenir. La policia ha detingut la seva exdona per esbrinar si ha actuat sol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut