Barcelona

80 anys del bombardeig que va destruir l'Escola del Mar de la Barceloneta

La seva metodologia innovadora va sobreviure i encara és vigent al centre, que ara és al Guinardó

RedaccióActualitzat

El 7 de gener de 1938, l'Escola del Mar de Barcelona va ser bombardejada per l'aviació feixista italiana. Aquest dimecres se li ha fet un homenatge al mateix lloc on era, a la platja de la Barceloneta.

Més de 200 alumnes de 7 col·legis han participat en l'acte que ha servit per reivindicar els valors de l'escola, construïda el 1922 per l'Ajuntament de Barcelona i ideada per Pere Vergés a través d'una pedagogia que encara ara continua.

Els alumnes han cantat i han llegit textos escrits per ells mateixos, en què han defensat el valor de la pau i han rebutjat qualsevol forma de violència.


També hi han participat exalumnes. Anna Miralles va estudiar a la primera Escola del Mar, un edifici de fusta, a la sorra de la platja dels Pescadors. Aquest dimecres ha compartit aquells records amb alumnes que ara hi van.

"Es feien coses senzilles, però profundes. Podíem banyar-nos, podíem prendre el sol amb les gandules a la platja, jugàvem a la sorra... Era un conjunt de coses que et queden a l'ànima."

 

Núria Andreu també en va ser alumna, però després del bombardeig.

"Els nens fèiem molt treball lliure: hi havia moments que no fèiem classe, però que el professor ens deixava... Un feia una revista, l'altre es posava a jugar escacs durant una estoneta. I un grupet vàrem dir: 'Nosaltres farem una revista, i li posarem el nom de 'Garbí'.' I teníem el cònsol, el cronista, el bibliotecari, el del servei meteorològic, el dels vestidors, el representant del servei d'higiene..."

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tancat l'acte de commemoració al·legant que no ha estat només un acte de memòria i denúncia, sinó de reivindicació de l'escola pública i els valors com la democràcia, la llibertat, l'esperit crític i la pedagogia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut