Un policia escorcolla un presumpte carterista al metro de Barcelona
Un policia escorcolla un presumpte carterista al metro de Barcelona
Barcelona

60 denúncies diàries, aquest estiu, al metro de Barcelona

En un any, els Mossos han reclamat a la justícia 300 ordres d'allunyament del metro per a carteristes reincidents

RedaccióActualitzat

Aquest estiu, els Mossos d'Esquadra han rebut una mitjana de 60 denúncies diàries per delictes, sobretot furts, al metro de Barcelona. Ha estat un estiu de rècord d'afluència turística i els delictes han augmentat menys de l'1,7% respecte a l'estiu passat.

En xifres absolutes, en aquests quatre mesos d'estiu, s'han denunciat 7.500 delictes al metro, per on diàriament viatgen 1,2 milions de persones, en gran part turistes que visiten la ciutat.

El subcap de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (Astmet), el subinspector Carles Vallès, ho ha explicat a l'agència Europa Press:

"Hi ha hagut un lleuger augment de 130 fets delictius, augment que considerem assumible perquè Barcelona ha tingut aquest estiu una forta atracció turística."

Un estiu en què Barcelona va arribar als dos milions de pernoctacions en hotels i es va consolidar com a port base de creuers.

El 2011 es van disparar els delictes al metro. A partir d'aquell any, el desplegament del dispositiu conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana va aconseguir controlar i reduir l'activitat dels carteristes. El 2015 hi va haver una nova pujada dels furts, que s'ha anat corregint aquest 2016, malgrat l'augment de delictes a l'estiu.

Més de cinquanta identificacions cada dia

Cada dia, la policia identifica 55 carteristes, 1.650 cada mes. Hi ha tres perfils de carteristes: el que està establert a Barcelona i viu dels furts, el que pertany a clans familiars que actuen en diferents capitals europees i el que només ve per grans esdeveniments a la ciutat, com el Mobile World Congress i la Fórmula 1.

El subinspector creu que l'alta mobilitat d'alguns d'aquests delinqüents demostra que tenen un "paraigua d'algú que els ajuda" i que formen grans famílies de delinqüents establertes a tot Europa. Per això és important el treball coordinat amb les policies europees.

El perfil del carterista ha canviat

Els carteristes ja no actuen com ho feien el 2011. Aleshores, actuaven en grups de deu, abordaven la víctima, l'envoltaven i formaven aglomeracions o taps per despistar-los.

Ara són més subtils: es mimetitzen amb els turistes, van en grups de dos o tres i parlen italià.

Per això, també ha canviat la manera de perseguir-los. Uns policies vigilen les zones més concorregudes a través de les càmeres de videovigilància i avisen la patrulla de paisà quan veuen actuar un grup.

 

Aquesta manera d'actuar té un altre efecte: els lladres se senten molt pressionats a les zones turístiques i se'n van a zones més allunyades del centre.

300 ordres d'allunyament

Des de fa un any, quan va entrar en vigor l'última reforma del Codi Penal, els Mossos ja han reclamat a la justícia 300 ordres d'allunyament del metro per a carteristes reincidents, de les quals 35 s'han acordat i altres 35 estan pendents de comunicar.

La prova preconstituïda ajuda a aconseguir més condemnes

Des de fa poc, per aconseguir més sentències condemnatòries, els Mossos utilitzen la prova preconstituïda quan la víctima és turista.

Moltes vegades la víctima estrangera renunciava a denunciar perquè sabia que no podria assistir al judici, cosa que feia fracassar moltes investigacions.

Ara, es fan prèviament les rodes de reconeixement i testificals per després poder-les utilitzar en el judici. "Es fa quan es donen diverses condicions que fan pensar que es pot aconseguir una sentència condemnatòria, quan el robatori és de més de 400 euros", ha explicat el subinspector.

Anar al contingut