Cinc alcaldes de municipis de les comarques de Barcelona que van pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. (Foto: ACN)
Cinc alcaldes de municipis de les comarques de Barcelona que van pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. (Foto: ACN)
Barcelona

54 municipis catalans van fer insubmissió fiscal el 2013

Els consistoris van ingressar impostos directament a l'Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l'Agència Tributària espanyola. El conseller d'Economia ha dit que el cost d'aquesta gestió, per a la Generalitat, va ser zero.

RedaccióActualitzat

Un total de 54 ajuntaments van ingressar l'any passat els impostos directament a l'Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l'Agència Tributària espanyola, i van secundar així la campanya sobre la insubmissió fiscal promoguda per la plataforma "Catalunya diu prou" a la qual s'hi han adherit una seixantena de municipis i consells comarcals. Les dades les ha donat a conèixer, en una compareixença al Parlament, el conseller Andreu Mas-Colell.

El titular d'Economia ha explicat que els ajuntaments van lliurar a l'Agència Tributària Catalana un total de 5,8 milions d'euros, i ha assegurat que el cost d'aquesta gestió, per a la Generalitat, ha estat zero.

Mas-Colell ha dit que està "convençut" que si Tributs de Catalunya "es desplega bé", "grans ajuntaments" catalans com el de Barcelona acabaran sumant-se a aquesta xarxa tributària sorgida de la col·laboració entre la Generalitat i les diputacions.

El conseller ha defensat la legalitat de Tributs de Catalunya, una iniciativa que està avalada tant per l'Estatut com per tota la "normativa vigent", ha insistit. "Voldríem anar molt més enllà. No ho amaguem, però Tributs de Catalunya respecta escrupolosament el marc legal", ha dit el conseller, que, de la mateixa manera que el diputat d'ERC Pere Aragonès, ha recordat que les Illes Balears tenen una estructura tributària comparable a la catalana i no es qüestiona.

El conseller ha assegurat que la Generalitat vol "construir" una Hisenda pròpia catalana, ja que "en un moment de pulsions recentralitzadores que intenten disminuir l'autogovern", la Generalitat es proposa controlar les seves bases fiscals, ha dit.

En nom del PSC, la diputada Alícia Romero ha acusat el govern de voler muntar "a corre-cuita" una Hisenda pròpia sense tenir els mitjans per fer-ho, mentre que ICV ha emplaçat el govern a analitzar la possibilitat de crear equips mixtos amb l'Agència Tributària espanyola per gestionar l'impost sobre el patrimoni.

Anar al contingut