El temps de la A a la Z: la gran nevada del Nadal del 62

La nevada del 62 és un dels episodis meteorològics més recordats per la gent. Els gruixos més grans de neu es van assolir al litoral i prelitoral centrals, amb acumulacions de més de 80 centímetres.

Alberto AlcántaraActualitzat

Tothom coneix la nevada del 62. Molts la van viure. Els que no hi eren, n'han sentit a parlar. Els diferents ingredients meteorològics es van combinar amb precisió mil·limètrica el dia de Nadal per generar un esdeveniment històric a Catalunya, l'episodi de neu més important del segle XX al litoral i prelitoral centrals.
 



Recordem com es va produir la nevada, i recuperarem les dades i les imatges que ens va deixar.

Nevada del 62 a Barcelona (Ferran Tolosa)(Ferran Tolosa)


Les condicions meteorológiques


La formació d'un potent anticicló al nord d'Europa els dies previs a Nadal, va fer que a Catalunya arribés vent del nord que va arrosegar una massa d'aire fred continental. El complement perfecte el va portar una pertorbació a la Mediterrània occidental. Aquesta baixa va reforçar el vent de component nord i est i va provocar l'entrada d'aire humit a la façana litoral.

Temperatura i pressió en superfície, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: SMC)
Temperatura i pressió en superfície, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: SMC)

A partir del dia 23, amb el gir del vent a nord i est,  l'arribada d'aire fred es va accentuar. Entre els dies 24 i 25 va arribar l'isoterma dels 8 graus sota zero a 1.400 metres d'altura.

Temperatures a 850 hPa, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: TopKarten)
Temperatures a 850 hPa, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: TopKarten)


Al mateix temps, la situació es va complicar als nivells alts de l'atmosfera, amb la inestabilitat situada just a sobre de Catalunya. El mapa de 500 hPa mostra la bossa de temperatures de -35 ºC en aquella alçada a la vertical de casa nostra.

Temperatura i geopotencial 500 hPa, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: SMC)
Temperatura i geopotencial 500 hPa, 25/12/1962 a les 00 hores (Font: SMC)


Els efectes


Amb aquestes condicions perfectes es va donar un episodi que va ser revisitat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb l'anàlisi de dades inèdites. El dia 24 ja van caure les primeres nevades en poblacions com Vilanova i la Geltrú, Sitges o el Prat de Llobregat. El 25, la nevada va fer història.
 



Els gruixos més grans de neu es van assolir al litoral i prelitoral centrals, amb acumulacions de més de 80 centímetres en molts punts de les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat.

 

Gran nevada del 62 a Granollers(Joan Pérez)

Les comarques de la Selva, el Baix Empordà, el sud d'Osona i del Gironès, el Bages i l'est de l'Alt Penedès i l'Anoia van acumular gruixos al voltant de 40 i 50 centímetres. En el mapa adjunt, podeu veure la distribució dels gruixos de neu.

(SMC)

Segons l'informe de l'SMC, va ser la nevada més gran des del febrer del 1887. Aquell temporal havia deixat 60 cm de neu a Barcelona. La nevada del 62 en va acumular 70 a l'Observatori Fabra. En el cas de Barcelona, van arribar màquines llevaneu des de Guadalajara, Lleida i Andorra per netejar els carrers. Segons el parc de bombers, dues persones van morir en accidents relacionats amb la neu i el fred.  

Aquests van ser alguns dels registres concrets més destacats a les comarques més afectades. Podem afegir 63 cm a Calonge de Segarra
o 60 cm a Sant Sadurní d'Anoia.

 


El temporal va generar molts problemes de trànsit. Uns 6.000 vehicles van quedar atrapats a les carreteres a prop de la frontera. El vent va fer que hi hagués congestes de més d'un metre de neu en moltes poblacions. A Montserrat, la gent que celebrava la missa del Gall va quedar atrapada al monestir.

Olot (Manel Serra)

 

Ambient gèlid

Pel que fa a la temperatura, es van assolir valors gèlids en bona part del país. Les zones afectades per la nevada van registrar temperatures clarament inferiors a la mitjana, especialment els dies 26 i 27, en què la temperatura va estar sota zero durant tot el dia.


En punts del litoral central la temperatura mínima va arribar a cinc graus sota zero. A la plana del Vallès van tenir els valors extrems, amb mínimes al voltant dels 10 sota zero en molts indrets. En alguns punts com Llinars del Vallès o Cardedeu es van fregar o superar els 15 sota zero.

 

Evolució de les temperatures màximes i mínimes a Cardedeu (Font: SMC)
Evolució de les temperatures màximes i mínimes a Cardedeu (Font: SMC)


Les imatges

No tot van ser problemes: l'episodi va provocar escenes més lúdiques, com les de la gent esquiant pels carrers o les típiques estampes amb ninots de neu.

L'avinguda Gaudí de Barcelona (Montse Vilamala)(Montse Vilamala)
Olot (Manel Serra)
Granollers(Joan Pérez)

A la xarxa hi trobareu vídeos de l'època, com aquests filmats a Badalona, Mataró i Terrassa. Podeu veure més imatges a les galeries del 324.cat. La neu va durar entre 7 i 10 dies a gran part del país.

La pàgina del temps del dia de Nadal del 62 (Font: La Vanguàrdia)
La pàgina del temps del dia de Nadal del 62 (Font: La Vanguàrdia)


Per fer aquest escrit, hem consultat l'estudi de l'SMC, l'hemeroteca de La Vanguardia, la revista El Penell (núm. 4, hivern del 1997) i l'arxiu de Wetterzentrale, amb la impagable ajuda de l'Oriol Rodríguez.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut