L'hospital Memorial de Guerra de Gosport (Wikipedia)
L'hospital Memorial de Guerra de Gosport (Wikipedia)

450 morts en un hospital del Regne Unit per "dosis perilloses" d'opiacis

Una investigació independent en responsabilitza una metge i critica la "desídia" del sistema sanitari

RedaccióActualitzat

Més de 450 pacients d'edat avançada d'un hospital del sud del Regne Unit van morir prematurament entre el 1990 i el 2001 a causa de la forta medicació amb opiacis que els van administrar.

Són les conclusions d'una investigació independent que es va fer pública aquest dimecres, i que va ordenar el govern britànic arran de les queixes dels familiars d'alguns dels morts.

Una metge, responsable

Els fets van passar a l'hospital Memorial de Guerra de Gosport, i la investigació l'ha liderada el capellà anglicà James Jones, que va ser bisbe de Liverpool entre el 1998 i el 2013.

L'informe de l'equip d'investigació responsabilitza directament de les morts una metge del centre, Jane Barton, apartada del servei després de l'any 2001.

En les conclusions s'hi fan afirmacions contundents:

"Hi va haver indiferència per la vida humana i una cultura d'escurçament de la vida d'un gran nombre de pacients."

"Hi va haver un règim institucionalitzat de prescripció de "dosis perilloses" de medicació injustificada i no indicada combinades a l'atzar."

Com a malalts terminals

Segons Jones, els pacients i els seus familiars estaven convençuts que la seva estada a l'hospital era per rehabilitar-los i recuperar-se, però, ben al contrari, els van tractar com a malalts terminals.

 

L'informe també conclou que, tant l'hospital com el conjunt del sistema de salut britànic, van ignorar les queixes dels pacients i familiars que van alarmar-se en veure el que passava, i en critica la "desídia".

Tampoc es va fer cas de les infermeres que van qüestionar com s'estava tractant molts pacients amb diamorfina, el nom mèdic de l'heroïna, en casos en què no estava indicat, perquè no tenien dolor.

Jones ha explicat que va començar la investigació amb només una desena de casos, però que s'han acabat convertint en 456.

Jane Barton està retirada i no té càrrecs pendents amb la justícia pel que va passar a l'hospital de Gosport, però un cop la investigació s'ha acabat això podria canviar.

Anar al contingut