Reus

400 casos tramitats a Reus un any després de la mort d'una dona per pobresa energètica

L'ajuntament assegura que treballen per detectar casos de pobresa energètica, abans fins i tot de no poder pagar les factures

RedaccióActualitzat

Fa un any moria, en un incendi a Reus, una dona a qui havien tallat la llum i s'il·luminava amb espelmes. La Generalitat va imposar una multa de mig milió d'euros a Gas Natural, una sanció que encara no ha pagat perquè està als tribunals.

Arran d'aquest cas, les companyies es posen en contacte amb els serveis socials dels ajuntaments, que certifiquen si són famílies vulnerables.

Només des del gener, les empreses elèctriques han enviat més de 2.000 rebuts impagats a l'Ajuntament de Reus. Compleixen així l'obligació legal que ja tenien fa un any, però que no portaven a la pràctica. Dels informes d'enguany, més d'un centenar són de famílies que estan en situació econòmica vulnerable.  

En aquest any, també molts particulars s'han adreçat a l'ajuntament. Entre uns i altres hi ha més de 400 nous informes tramitats, d'un total de 945.    

Com es reparteix el cost de les factures pendents?

Ara, la llei de pobresa energètica no està del tot desplegada perquè falta redactar uns convenis entre les companyies subministradores i les administracions públiques per establir qui ha d'assumir aquest deute. Generalitat i ajuntaments apostaven per pagar a mitges amb les energètiques la despesa, però encara no s'ha arribat a cap acord.

Aquest matí, les entitats socials han demanat a les subministradores que accelerin la firma d'aquests convenis, ja que han detectat que en cinc anys els casos de pobresa energètica s'han doblat, fins a afectar el 81% del total de famílies que atenen.  

A més, recorden que la pobresa energètica afecta la salut sobretot de nens i gent gran per culpa del fred i la humitat que pateixen. Això s'agreuja amb una mala alimentació, ja que moltes famílies prioritzen pagar les factures de llum i gas en comptes de menjar.

Les factures s'acumulen i l'angoixa no desapareix

Aquest és el cas del José Luis, que viu a les fosques. Fa un any que no pot pagar les factures de la llum i mig any, les del gas. I tot i que no li han tallat els subministraments, continua acumulant un deute que no vol que creixi més.  

"Posar un calefactor és un suïcidi, perquè són 1.000 vats. Jersei, manta, una altra manta, però la calefacció no la pots posar, no l'has de posar. I així estem. No ha començat l'hivern i ja estic constipat."

María Campuzano, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, creu que el deute l'han d'assumir les empreses:

"Els diem a les famílies que estiguin tranquil·les, perquè la llei els protegeix contra els talls, i que exigeixin als ajuntaments i a la Generalitat que es condonin els deutes, però no amb fons públics, sinó amb fons de les empreses, que tenen beneficis multimilionaris. Només Endesa i Gas Natural van guanyar més de 2.000 milions d'euros aquest 2016."

La modificació del bo social que ha aprovat l'Estat recentment obliga les empreses a assumir el 50% de la factura impagada. L'altre 50% l'han de pagar els ajuntaments. Des de Reus expliquen que la mesura no té dotació pressupostària. Per tant, diuen, s'haurà de carregar a les arques municipals.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut