Madrid

40 anys de la matança d'advocats laboralistes d'Atocha

Manuela Carmena, companya de les víctimes, ha recordat l'assassinat de cinc advocats laboralistes el 24 de gener de 1977 a mans d'un grup d'ultradreta en plena transició

redaccióActualitzat

Aquest dimarts es compleixen 40 anys de la "matança d'Atocha", un atemptat perpetrat en plena transició política per tres integrants d'un grup d'extrema dreta que van assassinar a trets cinc persones i en van ferir quatre més de gravetat en un bufet d'advocats laboralistes del carrer Atocha de Madrid.

Un dels primers actes per recordar l'esdeveniment s'ha fet al Col·legi d'Advocats de Madrid, on s'ha descobert una placa commemorativa amb els noms de les víctimes d'aquell 24 de gener del 1977. Els autors van ser detinguts i condemnats a més de 100 anys de presó però un va fugir durant un polèmic permís penitenciari i continua fugat encara avui.

L'actual alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va ser cofundadora del despatx d'advocats i era a prop el dia de la matança. Aquest dimarts ha recordat els fets i ha dit que en aquell moment es va pagar amb les morts una quota per assolir la democràcia:

"I els veïns, que ens estimaven i ens coneixien, ens van dir: 'Correu, correu, marxeu. Estan matant els vostres companys, us estan matant a tots.' I nosaltres, és clar, no vam marxar."

"Aquesta és una petita escena madrilenya de com aquesta ciutat va saber donar la quota que li corresponia per aconseguir el que avui tenim: la llibertat i la democràcia. Va caldre pagar un preu que no corresponia, però és cert que es va desenvolupar en uns estils de vida que permeten que puguem seguir tenint tanta esperança en aquesta societat i en aquesta ciutat de Madrid."

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut