El risc de pobresa té especial incidència en els menors de 16 anys i els més grans de 65
El risc de pobresa té especial incidència en els menors de 16 anys i els més grans de 65

Quatre de cada deu mares soles viuen en situació de pobresa a Catalunya

RedaccióActualitzat

El 40 per cent de les llars monoparentals a Catalunya estan en situació de pobresa. I d'aquestes, el 22 per cent pateixen pobresa severa. Una situació que afecta sobretot les dones, ja que la gran majoria de llars monoparentals catalanes tenen una dona al capdavant.

Coincidint amb el Dia de la Mare, l'ONG Save the Children denuncia la situació d'aquestes dones, que tenen greus problemes per fer-se càrrec de les despeses de la llar i la criança dels fills. Una situació que s'agreuja per la falta d'oportunitats laborals i per una comptabilitat impossible.

Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància de l'organització a Catalunya, retrata la dificultat d'assumir les despeses dels fills i la llar, sovint estant a l'atur:

" S'ajunten a totes les despeses a les quals ha d'afrontar qualsevol família; això vol dir lloguer, alimentació, totes les despeses relacionades amb l'educació dels fills, però només ingressen un sou; si l'ingressen perquè, en general, el 52 per cent de les famílies de les mares soles amb fills, no treballen, estan a l'atur."

 

 

Una situació de precarietat que incideix sobre la seva salut perquè no poden afrontar els tractaments que no recull la Seguretat Social, si necessiten ulleres o han d'anar al dentista, i sovint no reben ajuda per gestionar els problemes emocionals que tenen:

"Una de cada tres dones soles amb fills a càrrec no tenen ningú a qui acudir quan sorgeix un problema. I això, sumat a totes les despeses, sumat al fet que no troben feina, sumat al fet que han de tenir cura dels fills i de la casa, això genera un desgast físic i provoca angoixa i depressió."

 

 

Per Save the Children, la creació de la renda garantida de ciutadania ha estat un gran pas per millorar la situació d'aquestes famílies, ja que és compatible amb treballs temporals i a temps parcial. Però lamenten que les dificultats per aplicar-la fan que encara no es puguin veure avenços reals.

ARXIVAT A:
Pobresa
Anar al contingut