El 19 d'octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

4.500 dones són diagnosticades de càncer de mama cada any a Catalunya

9 de cada 10 dones, sense recaiguda 5 anys després de ser diagnosticades

RedaccióActualitzat

Cada any 4.500 dones són diagnosticades de càncer de mama a Catalunya, una xifra que creix al voltant de l'1%, sobretot per l'envelliment de la població.

Els últims anys s'ha aconseguit reduir la mortalitat per aquests tumors i, de fet, gràcies als avenços de l'última dècada 9 de cada 10 dones continuen vives i sense recaiguda 5 anys després.

Precisament, aquest divendres, Dia Mundial contra el Càncer de Mama, es fa incidència en la importància de la detecció precoç i el tractament personalitzat de cada pacient.

El doctor Miguel Gil, especialista en mama de l'Institut Català d'Oncologia, fa un retrat de la situació a Catalunya:

"Estem diagnosticant cada any prop de 5.000 casos nous. L'edat mitjana aproximadament és al voltant dels 60. La bona notícia és que cada any estem disminuïnt prop d'un 2% la mortalitat. Cinc anys despres de l'operació el 90% de les dones catalanes continuen vives i sense recaiguda".

Millores en els tractaments

Entre els avenços, l'Institut Català d'Oncologia destaca l'estudi genètic que permet personalitzar molts els tractaments i evitar teràpies agressives. 

Actualment la mastectomia només s'aplica en el 25% dels casos i es tendeix a conservar, sempre que es pugui, la mama.

Notícia Relacionada: Servei d'estètica oncològica per combatre els efectes secundaris del càncer
 

 

La disminució del 2,6% cada any de la mortalitat es deu gràcies a les millores en els tractaments i també al programa de detecció precoç, implantat des de fa anys a Catalunya.

Aquest programa va detectar el 2017 més de 1.200 tumors, molts en fase inicial.

Notícia Relacionada: Investigadors catalans obren la porta a atacar un dels càncers de mama més mortals

Recomanacions de Salut

La prevenció és un altre dels elements clau per reduir l'impacte del càncer. Segons el departament de Salut, malgrat que es desconeixen les causes exactes d'aquest tipus de càncer, el Codi Europeu contra el càncer recull algunes recomanacions per disminuir el risc de càncer de pit: tenir un pes saludable i evitar l'obesitat- especialment després de la menopausa- , fer activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

El càncer de mama és el més freqüent en dones, també pel que fa a la mortalitat. L'any passat va provocar la mort a 979 dones a Catalunya.

Aquest tipus de tumor també afecta els homes, tot i que és una realitat foc freqüent, amb 40 nous casos cada any a Catalunya.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut