Istanbul

El TAK, una escissió del PKK, reivindica l'autoria del doble atemptat d'Istanbul

La policia turca ha informat que ja s'han detingut 13 persones

RedaccióActualitzat

Turquia ha enterrat els seus morts. El president i el primer ministre han presidit els funerals d'uns quants dels 30 policies morts en el doble atemptat d'ahir, en què també van morir vuit civils.

L'atac, l'ha reivindicat un grup armat kurd, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan, que l'any 2004 es va escindir del la guerrilla del PKK. El govern turc, no obstant, sempre ha considerat que continuen sent la mateixa organització. Al comunicat de reivindicació s'indica que el seu objectiu no és la població civil turca sinó les forces de seguretat, i també s'afirma que al doble atemptat hi van morir dos dels seus militants.

La policia turca ha informat que ja s'han detingut 13 persones.

Recep Tayyip Erdogan ha visitat després un dels hospitals on hi ha ingressats part dels 160 civils ferits mentre la gent que l'ha rebut a l'entrada de l'hospital cantava:

"Els màrtirs no moren; el país no es divideix"

 

Recep Tayyip Erdogan s'expressava així:

"Han de saber que no se sortiran amb la seva. No permetrem que se surtin amb la seva. Que hauran de pagar un preu molt alt. Millor que ho tinguin en compte".

Les dues explosions mortals

Dues explosions van detonar dissabte al vespre a la ciutat d'Istanbul, molt a prop de l'estadi del Besiktas, dues hores després d'haver acabat un partit de futbol. El resultat de les deflagracions va ser de 38 morts i més de 150 ferits.

Un cotxe bomba, accionat a distància, va explotar al pas d'un dels autocars amb els policies antidisturbis que havien vigilat el partit al Vodafone Arena, el nou estadi del Besiktas, inaugurat a l'abril. Dels 38 morts, 30 són policies.

En un primer moment, els policies supervivents van reaccionar disparant a l'aire enmig d'escenes de caos. Però un grup d'agents van localitzar el suposat autor de l'atemptat al parc de Maçka. I 45 segons després, en veure's encerclat, l'home va activar la bomba que portava, i va provocar una segona explosió.

L'estadi de Besiktas es troba a només 500 metres de la cèntrica plaça de Taksim, centre neuràlgic de la ciutat, on s'ubiquen nombrosos hotels.

El ministre de l'Interior turc, Suleyman Soylu, es va desplaçar de seguida des d'Ankara a Istanbul i va confirmar el doble atac. També va indicar que almenys una de les deflagracions va ser causada per un atacant suïcida.

El president, Tayyip Erdogan, va fet un comunicat dient que l'objectiu dels terroristes era fer el màxim nombre de baixes:

"Com a resultat d'aquests atacs per desgràcia tenim màrtirs i ferits. Ningú ha de dubtar que amb la voluntat de Déu, nosaltres com a país i com a nació superarem el terror i les organitzacions terroristes".

El govern turc va decretar un dia de dol oficial.

Aquest any, Istanbul ha estat testimoni d'atemptats atribuïts al grup Estat Islàmic o reivindicats per militants kurds.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut