Lliurament d'ajuts en diabetis i obesitat. La Marató 2015
Lliurament d'ajuts en diabetis i obesitat. La Marató 2015
IMPULS A LA RECERCA BIOMÈDICA

34 projectes de recerca en diabetis i obesitat impulsats amb fons de La Marató 2015

La Fundació La Marató de TV3 ha premiat 34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat amb els fons recaptats en l'edició 2015 del programa. Els 57 investigadors que duran a terme aquesta investigació han recollit els guardons en un acte celebrat aquesta tarda a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i conduït pels periodistes Ana Boadas i Toni Cruanyes, presentadors de La Marató 2015

En l'acte, hi han intervingut el director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu, el Secretari General de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears,  Xavier  de Balanzó, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i presidenta del Patronat de la Fundació, Núria Llorach.

El director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu, ha declarat que "el convenciment de La Marató per promoure la recerca com a clau de futur és un dels trets que més bé ens defineixen com a societat". També ha felicitat els científics d'aquest país que, "malgrat les circumstàncies difícils, han seguit projectant internacionalment i mantenint en primera línia la recerca que es fa a Catalunya ".

El secretari general de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears,  Xavier  de Balanzó, ha felicitat la tasca de La Marató de TV3, "iniciada fa 25 anys, quan la recerca era aliena a la societat" i, en aquest sentit, ha lloat "les quotes de comprensió social que ha aconseguit aquest projecte pel que fa a la salut i al compromís amb la recerca biomèdica". 

El doctor Joan Vendrell, de l'Hospital Universitari Joan XXIII i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, ha agraït en nom dels investigadors premiats la injecció de recursos que avui la Fundació destina a la recerca en diabetis i obesitat. Vendrell ha destacat que iniciatives com La Marató "posen de manifest que vivim en un país que té molt clar que per viure millor s'ha de fer una aposta clara per la recerca" i ha subratllat que, per avançar, "al talent científic li calen recursos" i que "La Marató contribueix a retenir aquest talent".

La vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i presidenta del Patronat de la Fundació, Núria Llorach, ha afirmat que el d'avui és un "acte de responsabilitat de la CCMA que no fa més que donar resposta a la responsabilitat i confiança que ens van dipositar els ciutadans al desembre del 2015" quan van donar a La Marató 9,4 milions d'euros. Llorach s'ha dirigit als investigadors que a partir d'avui emprenen la recerca finançada per la solidaritat: "us passem el relleu a vosaltres. Ara ja formeu part de la llarga cadena de confiança que fa possible La Marató de TV3".

34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat

Els fons recaptats en l'última edició de La Marató de TV3 han permès finançar 34 projectes de recerca sobre la diabetis i l'obesitat. Aquestes dues malalties metabòliques tenen una gran incidència entre la població catalana, ja que les tenen 1 de cada 4 persones.

Els 57 científics que lideren els treballs dedicaran els pròxims tres anys a avançar en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la curació de la diabetis i l'obesitat. Els resultats que es derivin d'aquests projectes incidiran directament en la qualitat i l'esperança de vida de les persones afectades.

Els treballs, 18 d'unitaris i 16 de coordinats, es desenvoluparan en 40 centres d'investigació de primera línia, i establiran xarxes de recerca entre equips catalans, de l'estat espanyol i  d'àmbit internacional.

Els 34 projectes que premia la Fundació La Marató de TV3 han estat seleccionats amb el màxim rigor i amb indicadors que marquen l'excel·lència entre els 136 treballs presentats a la convocatòria d'ajudes, i van ser aprovats pel Patronat de La Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica. Tots els projectes candidats van ser avaluats per 65 experts en diabetis i obesitat d'àmbit internacional en un sistema d'avaluació per consemblants, coordinat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). Els factors que han determinat la distribució dels fons aconseguits en la passada edició de La Marató de TV3 són la viabilitat de cada projecte, la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social i el valor innovador, així com l'experiència de l'equip investigador en el camp proposat. L'any 2021, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

En 25 anys de trajectòria, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 151 milions d'euros, amb els quals s'han finançat un total de 757 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència, xifra que inclou els 34 projectes premiats avui. A més, els 57 equips que reben el finançament de La Marató 2015 se sumen als més de 6.500 científics que han participat en l'activitat investigadora que impulsa La Marató.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut