Barcelona

3 dels 28 policies imputats per l'1-O a Barcelona són inspectors en cap

S'han obert investigacions per les càrregues del referèndum en 28 escoles de la ciutat, però en 10 centres s'han arxivat provisionalment

Roger RoviraActualitzat

Gairebé un any després del referèndum, hi ha 28 policies nacionals imputats per les càrregues de l'1 d'octubre. Diverses de les persones ferides van presentar denúncia als jutjats, i el magistrat que investiga els fets a Barcelona és un dels que més ha avançat. 

La macrocausa per l'anomenada Operació Copèrnic, per impedir el referèndum, està dividida en 28 peces, una per cada escola de la ciutat on hi va haver actuació policial. La 29a peça està oberta pel cas de Roger Español, l'home que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma a l'Escola Ramon Llull. 

Dels 28 casos de les escoles, 10 s'han arxivat provisionalment perquè no hi ha vídeos que acreditin agressió ni tampoc se'n pot identificar l'agent responsable. 
 

 

En les investigacions que tiren endavant, hi ha policies imputats per les càrregues a centres com l'Institut Pau Claris - on hi ha tres policies investigats- i les escoles Ramon Llull -on n'hi ha més, amb tretze agents.

Aquesta és la relació de centres amb policies investigats, que en alguns casos apareixen en més d'un col·legi:

Ramon Llull: 13 (1 inspector, 1 sotsinspector i 11 agents)
Pau Claris: 3 (1 sotsinspector i 2 agents)
Mediterrània: 2 (1 inspector en cap i un sotsinspector)
Àgora: 3 (1 inspector en cap i 2 agents)
Pia Sant Antoni: 7 (1 inspector en cap i 6 agents)
Infant Jesús: 1 inspector en cap
Fedac Horta: 1 inspector

D'aquests agents, tres són inspectors en cap. Es tracta dels comandaments amb nom policial Camel 1 -per l'actuació en dues escoles, la Mediterrània i l'Escola Pia Sant Antoni-, Gamo 1 -responsable de l'Escola Àgora- i Raya 1 -a l'Escola Infant Jesús-.

Les acusacions, però, volen que les eventuals responsabilitats arribin més amunt

Xavier Monge, advocat denunciant càrregues:

"Hem demanat que se citi com a invetsigat el coronel Pérez de los Cobos, entre altres coses, perquè creiem que és el responsable màxim d'haver incomplert fins i tot la resolució, la interlocutòria del TSJC." 

Anaïs Franquesa, advocada denunciant càrregues:

Van ometre, clarament, la part que deia 's'ha d'impedir el referèndum garantint la convivència ciutadana'."


Sergi Blázquez, advocat denunciant càrregues:

"Òbviament es va alterar la convivència ciutadana. Si envies efectius armats fins a les dents i comencen a repartir pals..."

Interactiu relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O


Els advocats dels afectats es queixen de dificultats en la investigació i acusen la fiscalia d'obstruir-la.

Les comunicacions de la Policia el dia 1 d'octubre no aclareixen qui va donar les ordres als agents. Als enregistraments aportats per la Policia fins ara al jutge, no hi surt cap dels moments en què els agents fan ús de la força.

Anaïs Franquesa, advocada denunciant càrregues:

"En aquest cas hem vist com, en algunes de les converses, fins i tot es parla de 'te llamo por el otro medio'."

Sergi Blázquez, advocat denunciant càrregues:

"Per què hi ha una doble comunicació, que s'ha amagat, d'instruccions amb els operatius?

 

Xavier Monge, advocat denunciant càrregues: 

"El fet que s'estigués utilitzant un canal paral·lel demostra una voluntat ja prèvia d'ocultar qualsevol tipus de prova."

 


Només a Barcelona, unes 250 persones van denunciar cops i lesions, dels quals una seixantena s'han arxivat provisonalment per falta de proves. Els advocats ho han recorregut, perquè consideren els casos no estan aïllats entre ells.


Francesc Bonet, advocat denunciant càrregues:

"No es tracta d'una acció puntual que es pugui deslligar del que va passar a la resta de col·legis de Catalunya aquell dia."


A banda de les lesions, també s'investiga els danys que la policia va fer a les escoles i que, en algun cas, s'actués en centres concertats, quan només s'autoritzava a fer-ho en espais públics.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut