Istanbul

Almenys 41 morts i 200 ferits en un atac suïcida a l'aeroport d'Istanbul

Turquia apunta que l'organització Estat Islàmic és al darrere de l'atac

RedaccióActualitzat

Almenys 41 persones han mort i 200 han quedat ferides en l'atemptat a l'aeroport Internacional Atatürk d'Istanbul, segons el govern turc. La majoria de les víctimes són de nacionalitat turca, tot i que hi hauria alguns estrangers, però no se n'ha concretat la nacionalitat.

La massacre l'han comès tres atacants. Quan els assaltants han irromput a la terminal de sortides dels vols internacionals i han començat a disparar indiscriminadament amb fusells kalàixnikov i després s'haurien fet explotar just abans d'un control de seguretat, a l'entrada de la terminal. Hi ha imatges de les càmeres de seguretat impactants com la que mostra un dels assaltants, ferit per un policia, que, un cop abatut a terra, s'ha fet explotar. Des del mateix aeroport, ha explicat que els autors de l'atemptat havien arribat a la instal·lació en taxi, alhora que ha negat errades en la seguretat.

L'aeroport torna a operar

Immediatament després de l'atemptat, l'aeroport s'ha evacuat, s'ha convocat un gabinet de crisi i se n'han cancel·lat els vols o s'han desviat a altres aeroports. L'aeroport ha tornat a operar aquest dimecres a primera hora, tot i que encara funciona a mig gas, perquè les aerolínies han cancel·lat molts vols amb sortida o arribada a Istanbul.

L'aeroport internacional Atatürk, situat a la riba europea de la ciutat, és el més gran de Turquia i l'onzè del món, amb un trànsit que l'any passat va superar els 60 milions de passatgers.

Les autoritats sospiten d'Estat Islàmic

Tot i que ningú s'ha atribuït l'autoria dels fets, el primer ministre turc, Binali Yildirim, diu que els indicis apunten cap a l'autoproclamat Estat Islàmic. De fet, Estat Islàmic ja ha comès altres atemptats a Istanbul durant l'últim any, els últims, en zones turístiques. El "modus operandi" dels atacs encaixa amb les accions d'Estat Islàmic.

Erdogan: "Podria haver passat en qualsevol ciutat"

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha fet una crida a dur a terme una "lluita comuna" contra el terrorisme i ha alertat que, un atac com aquest, "podria haver passat en qualsevol ciutat del món". En un comunicat, Erdogan ha desitjat que l'atemptat sigui "un punt d'inflexió" per una lluita conjunta "contra totes les organitzacions terroristes del món".

Les condemnes han estat unànimes, com les de Washington i París, que qualifiquen els actes d'abominables, o l'ONU, que insta a enfortir la cooperació internacional.

Poc després dels atemptats, l'ambaixada espanyola a Turquia ha posat a disposició de la ciutadania els telèfons d'emergència al consolat d'Istanbul (00905325474943) i a l'ambaixada d'Ankara (00905333976907). Totes dues línies estan operatives les 24 hores.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut