D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Lois Weber, Virginia García del Pino, Olga Osorio, Donna Haraway, Nanfu Wang i Mercè Conesa
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Lois Weber, Virginia García del Pino, Olga Osorio, Donna Haraway, Nanfu Wang i Mercè Conesa
Barcelona

25 anys reivindicant el paper de la dona en el cinema

La Mostra de Films de Dones lluita per posar en valor la tasca sovint oblidada de les dones en el món: només un 16% de les produccions catalanes estan dirigides, produïdes o escrites per dones, tot i que a les escoles de cinema les estudiants d'audiovisual són el 64%

Olga MiróActualitzat

Poc o gens coneguda, Lois Weber va ser una precursora del cinema mut. De fet va ser la primera dona directora de cinema als Estats Units, la primera a tenir un estudi propi. Va fer més de cent pel·lícules, però avui dia pràcticament ningú no la recorda. En canvi, John Ford, que va ser ajudant de Weber, és un mite del cinema. 

 

 

Pel·lícules de pioneres com Weber o, a casa nostra Mercè Conesa, formen part del programa de la Mostra de Films de Dones, que arrenca aquest dilluns i que, 25 anys després de la primera edició, encara és necessària.

Dues dades: només un 16% de les produccions catalanes estan dirigides, produïdes o escrites per dones. A les escoles, però, el percentatge és justament el contrari: les estudiants d'audiovisual són el 64%, respecte al 34% d'homes. Què falla? Li ho hem preguntat a la Marta Selva, codirectora Mostra de Films de Barcelona .

"Hi ha estudis que estan dient que els pressupostos que es belluguen en el sentit de poder tirar endavant una producció són molt menors. L'altra qüestió és, en definitiva, una falta de valorització en el àmbit de les competències de tot el treball que fan les cineastes."

Per la Marta Nieto, programadora de la Mostra de Films de Dones, la situació és preocupant.

"En la indústria sovint veiem que encara aquestes ratios i aquests percentatges són baixíssim jo diria fins i tot fins a punts preocupants."

 

 

La mostra inclou 24 pel·lícules, en projeccions a la Filmoteca i a l'aire lliure en diversos espais de Barcelona. I, a més de recordar les pioneres també miren cap al futur, amb propostes joves, com "Cabeza de orquídea", un projecte col·lectiu de cinc autores de diferent nacionalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut