Els diputats i parlamentaris, entrant al CIE.
Els diputats i parlamentaris, entrant al CIE.
Barcelona

24 càrrecs polítics entren al CIE de la Zona Franca enmig de les denúncies per les condicions del centre

Després de reiterades negatives del govern espanyol, finalment membres del Parlament, del Congrés i del Senat hi han pogut entrar.

RedaccióActualitzat

Un total de 24 càrrecs polítics, entre diputats del Congrés i del Parlament i senadors de gairebé tots els partits polítics han visitat el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Volien comprovar les condicions en què estan els interns, unes condicions que organitzacions humanitàries i a favor dels drets humans han denunciat en diverses ocasions.

La visita l'ha organitzada el Ministeri de l'Interior. després de la polèmica que va suscitar el suïcidi d'un home al desembre, els aldarulls de la nit de Cap d'Any i les reiterades negatives a les peticions tant de diputats com del síndic de greuges a accedir al centre. El 10 de gener diversos diputats catalans hi van entrar fent-se passar per familiars o amics dels interns perquè se'ls negava l'entrada com a polítics. A més, dos jutges han exigit millores en les condicions dels interns, en entendre que algunes d'elles atempten contra la "dignitat humana".

La plataforma Tanquem els CIEs denuncia que la visita d'aquest dijous és només un rentat d'imatge del ministeri i que no s'ha fet en les condicions que estableixen les normes internacionals perquè, per exemple, no hi ha intèrprets per poder conversar amb els interns.

A la sortida de la visita, els parlamentaris i senadors han exigit que s'aprovi un nou reglament que garanteixi els drets bàsics dels interns i també un exercici de transparència. Aquest centre és competència de l'Estat, i ni el Parlament ni el síndic de greuges hi poden entrar sense autorització. Interior ha recordat que s'està ultimant un decret amb el reglament de funcionament d'aquests centres.

Durant la visita, la Direcció General de la Policia ha anunciat que al centre s'hi faran obres de millora i que es comptarà amb un servei jurídic gratuït per als interns. 

 

Esquerra Republicana, Iniciativa i la CUP i diverses entitats socials han demanat el tancament d'aquests centres.

 

Anar al contingut