Manchester

22 morts i 59 ferits en un atac suïcida en un concert d'Ariana Grande a Manchester

Un sol terrorista ha fet esclatar una bomba al final del concert a les zones d'accés del Manchester Arena

Actualitzat

Tragèdia al Manchester Arena, aquesta nit de dilluns. Almenys hi ha hagut 22 morts -alguns d'ells nens- i 59 ferits a la ciutat anglesa, després d'una explosió a l'estadi quan la cantant nord-americana Ariana Grande hi feia un concert. Es tracta d'un atac que hauria perpetrat un sol terrorista suïcida a la zona d'accés de l'estadi, segons ha confirmat la policia britànica. 

En el moment de la deflagració, a l'estadi hi havia més de 20.000 persones. Moltes eren menors. Policia i serveis d'emergència han anat de seguida al lloc de l'explosió i s'ha suspès el servei de metro i ferrocarril a l'estació del costat de l'estadi.

 

 

Un terrorista suïcida que hauria actuat sol

La policia ha trigat a donar detalls sobre la investigació. No ho ha fet fins dos quarts de nou del matí d'aquest dimarts: segons han explicat, l'explosió hauria estat un atemptat terrorista suïcida. Ho ha afirmat Ian Hopkins, cap de la policia de Manchester, que ha afegit que creuen que l'autor hauria actuat sol i que l'artefacte que ha fet explotar seria de fabricació casolana:

 


La policia també ha informat que aquest dimarts s'ha desplegat un reforç de seguretat en estacions i trens del país. En aquest sentit, un responsable policial ha subratllat que l'estació Victoria, situada molt a prop del Manchester Arena, continuarà tancada, i ha recomanat a la població que "eviti la zona".

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, encapçalarà aquest dimarts al matí una reunió d'emergència del comitè Cobra per analitzar els fets.

L'explosió ha estat al final del concert

Tot ha passat durant un concert d'Ariana Grande a Manchester. Grande és una cantant nord-americana de 23 anys, un dels fenòmens de l'escena del pop actual que arrossega més fans i amb desenes de milions de seguidors a les xarxes socials. El seu públic està format majoritàriament per joves i adolescents. El mes vinent, concretament el 13 de juny, té programat un concert a Barcelona, al Palau Sant Jordi.

Alguns dels assistents al concert han publicat imatges dels fets a les xarxes socials. En el primer vídeo es pot veure l'interior de l'estadi quan la gent ja està sortint, se sent l'explosió i com la gent comença a cridar i córrer. Als altres dos la gent abandona corrent el lloc del concert i fuig a corre-cuita a l'estació de tren veïna:

 

 

 

 

 

El pitjor atemptat des del 2005

Feia 12 anys, des del 2005, que el Regne Unit no patia un acte terrorista tan important, però l'alerta i l'ombra del terrorisme han planat des de llavors de manera constant sobre els britànics. Va ser el 7 de juliol del 2005, en una sèrie d'atemptats d'Al-Qaeda al transport públic de Londres en plena hora punta. Hi van morir 56 persones, inclosos quatre terroristes suïcides, i hi va haver més de 700 ferits.

Era la resposta fonamentalista a la intervenió britànica en la invasió de l'Iraq el 2003, i responien sembrant el pànic, tal com ja havia passat a Madrid un any i mig abans amb els atemptats d'Atocha. Des de llavors, tot i l'augment de l'alerta i del desplegament de forces de seguretat després dels atemptats a França, Bèlgica i Alemanya, les illes britàniques només havien patit l'atac de llops solitaris.

El primer, al maig del 2013, quan dos joves van assassinar un soldat amb un matxet, a cara descoberta i sense amagar-se de les càmeres. Tenia el simbolisme de ser un atac directe a l'exèrcit britànic.

L'últim atemptat, fins al d'aquest dilluns a Manchester, va passar al març d'aquest any a Londres, quan un cotxe va atropellar la multitud que hi havia al pont de Westminster, al costat del Parlament. Hi van morir quatre persones, entre elles l'atacant, i 40 més van resultar ferides. Després de l'atropellament, el conductor va apunyalar un policia i, quan es disposava a apunyalar-ne un segon, els agents li van disparar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut