2015: Rússia, en la corda fluixa

Jaume BartrolíActualitzat

El 2014 el president rus Vladímir Putin ha presentat un desafiament clar a Washington i a Europa. Tot apunta que el 2015 en pagarà un alt preu.

Els poders econòmics, militars i polítics -entre ells el Partit Republicà- exigiran a Obama que planti cara al desafiament de Putin. De fet, hi ha senyals que ja ho està fent, en secret: la caiguda del preu internacional del petroli, que castiga especialment Rússia -a més de l'Iran i Veneçuela. L'Iran va fer el seu pressupost del 2014 basant-se en un preu del petroli d'entorn els 135 dòlars per barril. Rússia, entorn dels 100 dòlars per barril. Per això el barril per sota dels 100 dòlars és més efectiu que cap embargament. I a finals de l'any rondava els 60 dòlars. De moment, el ruble s'ha depreciat un 40% fins a principis de desembre i l'economia entrarà en recessió aquest 2015. El mateix Putin ja ha advertit els ciutadans russos que hauran de patir almenys dos anys de recessió. Això si no hi ha, directament, un crac econòmic com es va viure en el passat.

L'actual davallada del preu de petroli, iniciada al juny, recorda sospitosament la que hi va haver a finals dels anys vuitanta, propiciada per Washington amb la col·laboració dels saudites. Aquella baixada va donar l'estocada final a la debilitada Unió Soviètica, que tenia en les exportacions de cru la seva principal font de divises.

Tot plegat influirà en el futur de la crisi ucraïnesa i de les relacions de Rússia amb els països occidentals. Putin pot optar per l'apaivagament, propiciant un acord entre el govern d'Ucraïna i els rebels prorussos que posi fi a la guerra i rebaixi la tensió. O pot optar per una fugida endavant, tensant la corda i apel·lant al sentiment nacional dels russos davant l'amenaça occidental, per tancar files i silenciar les veus crítiques que puguin sorgir. El típic recurs a l'enemic exterior.

Anar al contingut