20 rentadores i 150 bolquers: com sobreviure amb una família XL

Seguim la vida quotidiana d'unes famílies nombroses que reclamen una prestació universal per fill com es fa en altres països europeus

RedaccióActualitzat

A Catalunya hi ha 120.000 famílies nombroses, que tenen tres fills o més. La gran majoria, gairebé el 70%, tenen 3 fills. N'hi ha 120 que tenen 8 fills o més. I almenys dues que en tenen 16.

 

Un equip de TV3 ha anat a veure com s'organitzen algunes d'aquestes famílies: amb una planificació que reparteix treball a tothom, amb ajudes de pares, amb ajudes d'amics, amb una bona administració dels diners...

Dins de les famílies nombroses, hi ha dues categories: la general, de 3 o 4 fills, i l'especial, de 5 fills en endavant.

La família Sarsanedas-Mestre és especial: 9 fills petits, d'entre tres mesos i 11 anys.

Tenen una organització mil·limètrica, en què els grans ajuden els petits:

"Amb 4 o 5 anys ja posen rentaplats. Tenim una rotació d'encàrrecs mensuals i els fem per parelles, també hi ha uns altres encarregats de tirar les escombraries, uns altres de parar la taula, o de preparar l'esmorzar. Si, per exemple, un nen no fa els entrepans, doncs la resta es queden sense esmorzar. Aquí no hi ha tonteries, el que s'ha de fer s'ha de fer i si no es fa, és cosa seva."

Les xifres d'aquesta família XL són eloqüents: mengen 250 galetes, gasten 150 bolquers i posen 20 rentadores a la setmana.

 

El cas de la família López Romero és diferent. No entrava en els seus plans ser família nombrosa. Tenien dos fills i no en volien més. Ella prenia anticonceptius i ell esperava per fer-se una vasectomia quan, per sorpresa, en van arribar tres de cop.

Viuen en un pis de 65 metres quadrats, en un segon pis sense ascensor, i sortir de casa es fa molt complicat. I encara es fa més complicat omplir el carret de la compra. Amb uns sous de 830 i 720 euros al mes, han d'alimentar, vestir i educar cinc fills. Despeses extra a part. Només en paquets de bolquers es gasten 100 euros a la setmana.

"Anem als serveis socials i ens diuen que cobrem massa per donar-nos ajudes. Hem aconseguit bolquers per a dues nenes. Per als altres, no ens donen res. Es veu que no poden fer ni pipí ni caca".

 

 

En canvi, la família Guilanyà-Loscos va passar a ser família nombrosa de cop: tres fills en el primer embaràs.

"Jo em vaig posar molt content d'entrada, com si m'haguessin fet un gran regal. Quatre mesos després em va agafar l'atac de pànic, quan vaig treure la calculadora i vaig començar a fer números."

"Nosaltres tenim molta sort i ho portem molt bé i estem molt contents, però és perquè tenim quatre avis amb total disposició i uns amics molt compadits de nosaltres que ens ajuden molt. Estem molt contents, però és una 'liada'."

 

Actualment, les ajudes per a les famílies nombroses són pràcticament inexistents. Tenen descomptes en transport o bonificacions en l'aigua o l'electricitat. La universitat és gratuïta per als fills de les famílies especials, i els de les generals paguen la meitat.

Però l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, FANOC, creu que aquestes ajudes són molt limitades. El seu director, Raúl Sánchez, reclama una prestació universal per fill com es fa en altres països europeus:

"Això és molt i molt insuficient. Sobretot el que falta en aquest país és el que tenen totes les famílies nombroses d'altres països europeus: una prestació per fill a càrrec. És a dir, una quantitat universal que reps cada més per cada fill que tens. És com una manera de compensar els costos, perquè aquests fills estaran aportant després a la resta de la societat en forma de cotització, etc."

D'ajudes, encara que molt limitades, n'hi havia hagut, però es van suprimir durant la crisi econòmica. Ara només queda, per a les famílies en situació de clara pobresa, una aportació testimonial de 24 euros al mes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut