Munic

Ali David Sonboly, un jove sense vincles amb el jihadisme, autor de la matança de Munic

El noi, amb doble nacionalitat alemanya i iraniana, va actuar en un "acte de bogeria", segons la policia bavaresa

RedaccióActualitzat

El govern alemany ha decretat un dia de dol nacional per l'atac perpetrat divendres en un centre comercial de Munic i que ha acabat amb nou víctimes mortals i amb el suïcidi de l'atacant, un jove de 18 anys sense antecedents penals ni vincles amb organitzacions jihadistes.

La policia alemanya ha informat que el tiroteig mortal de divendres al vespre al centre comercial Olympia de Munic és obra d'un sol home: Ali David Sonboly, un jove de 18 anys amb doble nacionalitat alemanya i iraniana que vivia amb els seus pares i un germà al centre de Munic.

Alguns mitjans alemanys han publicat una fotografia del presumpte autor del tiroteig:


La policia ha escorcollat el seu domicili aquest matí en recerca de proves que puguin explicar quina motivació hi havia darrere dels crims. El noi vivia amb els seus pares i un germà en un edifici del barri de Maxvorstadt, al centre de Munic.

Els pares van arribar a Munic als anys 90 des de l'Iran com a demandants d'asil. El pare treballa de taxista i la mare treballava a una coneguda cadena de botigues alemanya. Alí David i el seu germà són nascuts a Alemanya. 

En l'escorcoll no s'ha trobat cap evidència que el noi tingués vincles amb organitzacions jihadistes, però sí que s'hi han trobat diversos articles sobre tirotejos massius protagonitzats per adolescents. La policia no ha trobat cap nota de comiat. Tampoc hi havia més armes ni bales.

Obsessionat amb les matances

Segons ha explicat el cap de la policia de Munic, el noi havia rebut tractament per depressió. També ha explicat que idolatrava el magnicida de Winnenden. L'11 de març del 2009, Tim Kretschmer, un jove de 17 anys va entrar a l'escola secundària "Albertville" de Winnenden i va matar 15 persones i després es va suïcidar.

L'atac de divendres al vespre a Munic coincideix amb el cinquè aniversari de la matança d'Utoya. El 22 de juliol del 2011, Anders Behring Breivik va atemptar amb cotxe bomba a Oslo i després va disparar indiscriminadament contra centenars de joves que participaven en un campament d'estiu a l'illa d'Utoya. Els dos actes terroristes van provocar la mort de 77 persones i desenes de ferits.

Com Brievik i Kretschmer,Sonboly també va provocar una matança. Alí David va intentar fugir després del lloc dels fets, però a les 20.30, la policia el va localitzar i davant dels agents que li demanaven que s'aturés, es va disparar un tret al cap.

Coneixia a les víctimes?

El cap de policia de Munic no ha volgut confirmar ni desmentir que l'atacant conegués alguna de les víctimes del centre comercial. Tres dels morts tenien 14 anys, un parell tenien 15 anys i la resta 17, 19, 20 i 45.

La policia no descarta que el jove hagués atacat expressament els adolescents.

Segons algunes informacions, Ali David hauria contactat via Facebook amb algunes de les víctimes i les hauria citat divendres a la tarda al restaurant McDonalds on va disparar. Ho va fer mitjançat un compte fals a nom d'una noia. En l'últim missatge, convocava els seus amics al centre comercial amb l'esquerp de convidar-los a prendre alguna cosa "que no fos massa cara".

 

 

Víctima de "bullying"?

En un dels vídeos difosos a través de les xarxes socials del moment dels fets se sent el jove discutint amb un testimoni a qui confessa haver estat víctima d'assetjament

 

"Per culpa de gent com tu vaig ser víctima d'assetjament durant set anys...(..) i ara m'he hagut de comprar una arma per disparar" diu en un moment del vídeo.

Una motxila amb 300 trets més

En un primer moment, la policia havia especulat amb la presència de fins a tres tiradors actius perquè hi havia hagut tirotejos al carrer, dins del restaurant McDonald's i també dalt del terrat del centre comercial, on hi ha un aparcament.

Finalment va confirmar que es tractava d'un únic atacant i van donar l'alerta per acabada després de comprovar que era la persona que s'havia tret la vida a un quilòmetre del lloc dels fets.

Un robot dels artificiers ha examinat la motxilla vermella que van trobar al costat del cadàver del jove. A dins s'hi han trobat gairebé 300 bales

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut