Resen en una escola d'Ahmedabad, a l'Índia, pels nois atrapats a Tailàndia (Reuters)
Resen en una escola d'Ahmedabad, a l'Índia, pels nois atrapats a Tailàndia (Reuters)

17 dies atrapats en una cova: un rescat que ha tingut el món amb l'ai al cor

Actualitzat

Durant 17 dies, el món ha estat més pendent de Tailàndia que mai. La vida de 12 nens i el seu entrenador, atrapats en una cova inundada del nord del país, corria perill. Un malson que ha commogut el planeta i que ha acabat aquest dimarts amb un final feliç, després de dues setmanes angoixants.

Tot va començar el 23 de juny. Els menors, d'entre 11 i 16 anys, i el seu monitor, de 25, van anar a visitar la cova Tham Luang, a la província de Chiang Rai. Els adolescents són jugadors d'un equip de futbol tailandès que es diu Els Senglars. Una sobtada pujada de l'aigua causada per les pluges els va aïllar de l'exterior.

A mesura que passaven els dies, els familiars s'inquietaven. No hi havia notícies dels menors: només les bicicletes que havien deixat davant la cova abans d'entrar-hi, i hipòtesis. Podien trobar-se en una cavitat ventilada de les que hi ha al llarg dels set quilòmetres de la cova. Però també podien haver perdut la vida en inundar-se la cova.

Tot i això, els equips de rescat estaven decidits a trobar els nens. Més de 1.300 efectius hi treballaven.

Quan feia nou dies que els nens estaven atrapats a la cova, sense possibilitat de contactar amb l'exterior, els bussejadors els van aconseguir localitzar.

Els adolescents es trobaven a quatre quilòmetres endins, vius. Els equips de rescat hi van enviar menjar i personal sanitari perquè examinés en quin estat estaven.

 

 

Escollir el millor mètode per treure'ls

Però el patiment encara s'allargaria una setmana més. Treure'ls de la cova era tot un repte. En un primer moment, es van perfilar dues possibilitats. Una era esperar que les aigües subterrànies baixessin, cosa que podia trigar quatre mesos.

L'altra opció era ensenyar-los a bussejar. Però alguns trams de la cova tenien una profunditat de cinc metres d'aigua bruta sense visibilitat i llocs de pas molt estrets.

La dificultat del trajecte es va evidenciar amb la mort d'un bus de la marina tailandesa. El submarinista es va quedar sense oxigen quan tornava de la cavitat en què es trobaven els menors. Hi havia anat per donar-los bombones d'oxigen, ja que a l'interior de la gruta en faltava.

Les pluges van obligar a accelerar els treballs d'emergència pel perill que la cavitat s'inundés. Els socorristes van intentar, sense èxit, perforar el terreny des de dalt de la muntanya per evitar que els menors recorressin el perillós camí.

El mètode de rescat pel qual es va acabar apostant era que els nens sortissin acompanyats de bussejadors, davant l'amenaça imminent de pluges torrencials. Un dels submarinistes arrossegava un dels nens i alhora portava la seva botella d'aire comprimit. Al menor el seguia un altre bus professional, amb una bombona d'oxigen extra per si algú es quedava sense aire.

 

 

Els equips d'emergència van ensenyar a bussejar i van entrenar de forma intensiva els adolescents. També van drenar tanta aigua com van poder de la cova, de manera que molts trams es poguessin fer caminant.

En tres dies, tots rescatats

Aquest diumenge, quatre menors van aconseguir sortir de la cova, havent estat atrapats durant més de dues setmanes a la fosca cavitat. Després del cop dur de perdre un dels submarinistes, l'èxit de la primera jornada de rescat va infondre optimisme.

Gran part del trajecte el van poder fer a peu gràcies al drenatge, però en trams inundats i molt estrets s'havia de bussejar.

Els primers nens que van sortir eren els que es trobaven en millors condicions psicològiques i físiques per encarar la tornada. Els adolescents van ser traslladats a l'hospital provincial de Chiang Rai, al nord del país.

El dilluns, se'n van rescatar quatre més. Una segona jornada exitosa.

Finalment, aquest dimarts han estat rescatats els quatre menors restants i el seu entrenador, que encara eren a la cova. L'operació havia de durar més dies, però les condicions dins la gruta han estat favorables i en tres dies s'han rescatat tots.

 

Una ambulància surt del complex de la cova de Tham Luang, a Tailàndia, el 10 de juliol del 2018 (Reuters)

 

L'actitud dels nens i l'equip de rescat han estat decisius a l'hora de fer-ho possible. Hi havia submarinistes tailandesos i d'altres de països com el Regne Unit, Austràlia o els Estats Units. Eren professionals experimentats amb capacitat de bussejar en condicions molt adverses.

Notícia relacionada: La història del monitor dels nens de Tailàndia: orfe als 10 anys i monjo budista

Ara, els menors i el monitor han estat ingressats a l'hospital. Durant una setmana han d'estar aïllats en quarantena. Es tem que el seu sistema immunitari hagi quedat molt debilitat i puguin agafar alguna malaltia infecciosa.

Onada d'alegria arreu del món

L'èxit del rescat dels nens i el monitor no només ha estat celebrat pels familiars i per Tailàndia. També ha generat una onada d'alegria arreu del món:


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha difós un missatge d'alleujament a Twitter:


El president nord-americà, Donald Trump, també s'ha mostrat feliç per la bona notícia:

"De part dels Estats Units, felicitats a la marina tailandesa i a tots pel rescat exitós dels 12 nois i el seu entrenador d'una cova a Tailàndia. Quin moment tan bonic  tots alliberats, bona feina!"

 


La primera ministra britànica, Theresa May, també s'ha pronunciat a través de Twitter:

"Contenta pel rescat exitós dels atrapats a les coves a Tailàndia. El món estava observant i aplaudirà la valentia dels qui hi estaven involucrats."

 

 

ARXIVAT A:
Menors
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut