Barcelona

17.400 persones han mort en els últims quatre anys sense cobrar l'ajuda de la dependència

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha assegurat al Parlament que "és impossible" aplicar ara mateix la llei de la dependència per a persones amb grau moderat de dependència, ja que "és urgent" solucionar "els flagrants incompliments de l'anterior govern" i atendre primer les dependències greus. D'entre les dades que ha donat Cleries n'hi ha dues que criden especialment l'atenció: 17.400 persones han mort sense haver cobrat l'ajuda de la dependència i 19.300 més han mort també sense que se'ls hagués fet la valoració de grau.

Actualitzat
En la seva primera compareixença com a conseller davant la comissió del Parlament, Josep Lluís Cleries ha denunciat "els retards" del govern tripartit en l'aplicació de la llei de la dependència: "54.627 persones encara estan esperant que es faci la valoració del seu cas o s'apliqui el Pla Individualitzat d'Atenció, de les quals el 67% estan fora de termini".

Aquests retards han provocat situacions "greus", segons Cleries, que ha fet referència a les 17.400 persones amb dret a la prestació que han mort els últims 4 anys sense poder gaudir d'aquest dret. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que la Generalitat pagarà als hereus d'aquestes persones la prestació que els correspon depenent de la data de defunció.

El conseller també ha dit que és "prioritari" que "les grans dependències i les dependències severes siguin ateses" i s'ha compromès a resoldre les sol·licituds pendents en un termini de cinc mesos. "Fins que no solucionem els retards acumulats no podem assumir l'atenció de les persones amb un grau moderat de dependència", ha insistit el conseller, una atenció que afecta unes 30.000 persones.

Cleries ha recordat que el govern de l'Estat ha aprovat que aquestes persones comencin a rebre la prestació a partir de l'1 de gener del 2011. "Plantarem cara a Madrid i reclamarem que s'ajorni l'entrada en vigor del grau moderat de dependència", ha afegit el conseller.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut