Barcelona

1,5 milions de persones demanen la independència de Catalunya en una manifestació rècord

La participació massiva a la marxa "Catalunya, nou Estat d'Europa" ha col·lapsat el centre de Barcelona, que s'ha omplert, sobretot, d'estelades. Ha estat la manifestació més nombrosa feta mai al nostre país.

La delegació del govern espanyol a Catalunya rebaixa a 600.000 els participants, mentre que els organitzadors defugen el ball de xifres i donen per bo el càlcul d'Interior i la Guàrdia Urbana.

L'Assemblea Nacional Catalana es felicita perquè "el poble ha respost".

RedaccióActualitzat
Un milió i mig de persones han respost -segons les dades del Departament d'Interior i de la Guàrdia Urbana- a la crida independentista de la Diada Nacional de Catalunya a Barcelona. Aquesta dada la converteix en una manifestació històrica, la més multitudinària que s'ha fet mai al nostre país. En canvi, la delegació del govern espanyol ha Catalunya ha rebaixat la participació a 600.000 persones. L'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència no volen entrar en el ball de xifres i donen per bo el càlcul de la policia. Sigui quina sigui la xifra, la participació massiva ha estat una evidència des de l'inici de la protesta, que el 324.cat ha seguit al minut. La marea independentista "Catalunya, nou Estat d'Europa" ha col·lapsat el centre de Barcelona, per on ha avançat molt lentament. 

Poc abans de les 6 de la tarda, l'hora oficial d'inici de la marxa convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, la capçalera de la manifestació s'ha començat a moure a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts Catalanes. Ho ha fet amb dificultats per l'afluència massiva de persones. La riuada de manifestants amb estelades -moltes més que senyeres- ha pres el centre de Barcelona des d'hores abans del començament de la manifestació, enmig d'un ambient lúdic i reivindicatiu.

Davant l'èxit de participació, el Departament d'Interior ha demanat, primer, que la gent s'incorporés a la marxa des de la part alta del passeig de Gràcia i, després, que s'obrís pas a la Via Laietana, on molta gent ja s'ha adreçat d'entrada.

La capçalera de la protesta, amb una pancarta que aguantaven 10 membres de l'ANC i 10 representants de l'Associació de Municipis per a la Independència, ha quedat completament envoltada de manifestants. Cent metres després de començar, s'ha hagut de tornar a aturar. En 75 minuts, s'ha mogut només uns 300 metres.

Tot el passeig de Gràcia, des de més amunt de la Diagonal, el carrer Pau Claris i gran part de la Via Laietana, fins a l'altura de la catedral, han quedat plens de gom a gom. Només es podia caminar amb més fluïdesa al final de la Via Laietana, per on ha avançat la marxa, en direcció cap a la Ciutadella. A les 7 de la tarda, la marxa ja es movia amb més decisió seguint el recorregut anunciat. A quarts de 8, alguns manifestants ja entraven al parc de la Ciutadella. La capçalera ha arribat a la recta final del camí tres hores després del començament de la marxa.

Els crits d'independència i les pancartes en diferents idiomes han lluït en una mobilització on s'ha vist gent de totes les edats i moltes famílies. Entre els lemes que s'han exhibit, hi havia"Freedom for Catalonia", "Bye Bye, Spain", "Yes, we CAT", "Ara ja toca" o "Eurovegas per Espanya, Independència per Catalunya".

Poc abans de les 8 del vespre s'ha fet a l'avinguda del Marquès d'Argentera l'acte simbòlic de preguntar a la ciutadania quin futur vol per a Catalunya, que han conduït el periodista Jordi Margarit i l'actriu Txe Arana. Els manifestants han respost que "sí", alçant la veu i amb pancartes verdes que havia repartit l'organització, a preguntes com ara "Volem la independència del nostre país?" o "Volem que els nostres representants polítics es comprometin a iniciar el procés de secessió?", preguntes que també han comptat amb un "sí" virtual de Pep Guardiola des de Nova York. Després, diverses persones han defensat el dret a l'autodeterminació en idiomes com l'anglès, el portuguès, el castellà, l'àrab, el francès i el rus.

En paral·lel, al Parlament, una delegació dels convocants ha lliurat el manifest de la protesta a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i ha demanat als diputats i al govern que comencin el procés de secessió d'Espanya i convoquin un referèndum independentista.

La marxa ha anat transcorrent amb normalitat i s'ha donat per acabada a les 10 de la nit.

Satisfacció generalitzada

En declaracions a Catalunya Ràdio, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha celebrat l'èxit de la crida independentista. "Estem molt contents. El poble ha respost. Ho esperàvem", ha afirmat. A TV3, Forcadell ha destacat que els organitzadors estan "exultants i feliços" i ha donat les gràcies "al poble de Catalunya perquè ha respost magníficament".

Davant la impossibilitat de moure's, una delegació d'una dotzena de membres l'ANC i de l'Associació de Municipis per la Independència han anat directament al Parlament -punt final de la marxa- per una ruta alternativa, per reunir-se amb la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. Els convocants han demanat als diputats que obrin el procés de secessió d'Espanya.

Amb el president de la Generalitat, Artur Mas, absent de la manifestació, tot i que encoratjant a participar-hi, membres destacats de CiU s'han situat a la segona línia de la marxa. Entre ells, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que s'ha declarat impressionada per la participació massiva i ha afegit que la marxa demostra que "ningú fa callar el poble català"; l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, el seu fill i actual president de CDC Oriol Pujol; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; o la dona d'Artur Mas, Helena Rakosnik, així com el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida.

La mobilització ha aplegat polítics de signe divers, com ara els socialistes Àngel Ros i Ernest Maragall; el secretari general d'ICV, Joan Herrera; el president d'ERC, Oriol Junqueras o el diputat de SI Uriel Bertran.

El president Mas compareixerà aquest dimecres a 1/4 de 10 del matí a Palau per valorar aquesta manifestació sense precedents.

Els manifestants, convençuts de fer història, han omplert de missatges les xarxes socials. Els mitjans de comunicació també han copsat aquestes sensacions i, sense anar més lluny, el cantautor Lluís Llach ha proclamat a Catalunya Ràdio: "Estem al primer dia d'una nova època."

Molts catalans, de manera previsora, han optat per anar cap a Barcelona ja al matí per arribar amb temps o viure l'ambient a la ciutat. Per això, des de bon matí, moltes estacions de Renfe ja han registrat un bon trànsit de passatgers. I al centre de la ciutat, tant al voltant del monument a Casanova com a la resta de llocs cèntrics, ja era palpable l'ambient de manifestació.

Vuit ferits en l'anada a la manifestació

El miler d'autobusos que han portat els manifestants a Barcelona des d'arreu del país -també han arribat en combois especials- han ocupat els carrils bus de l'Eixample i altres zones de la ciutat. Alguns, però, s'han trobat entrebancs. A Mollet, un accident entre quatre autocars que anaven a la manifestació de la Diada ha provocat vuit ferits lleus, que han estat evacuats a diferents hospitals. L'accident ha passat cap a les 4 de la tarda i ha obligat a tallar un carril de la carretera C-33 en direcció a Barcelona. Els ferits han patit fuetades cervicals i traumatismes cranials lleus, segons el Sistema d'Emergències Mèdiques, que ha indicat que l'accident ha estat "més aparatós que greu".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut