Captura d'un vídeo en què una noia se suïcida
Captura d'un vídeo en què una noia se suïcida
Barcelona

15 continguts a internet que inciten al suïcidi, denunciats davant la Fiscalia

L'accés a aquests continguts és totalment lliure i parla de crear "grups suïcides" provats a través de WhatsApp per concretar les accions, segons el CAC

RedaccióActualitzat

A internet hi ha molts vídeos en què es promociona i es difon la conducta suïcida. Uns continguts fàcils i ràpids de trobar que en molts casos animen a treure's la vida i expliquen com fer-ho de manera ràpida i indolora, amb pautes i consells per dur a terme el suïcidi de forma eficaç.

Arran d'això, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha denunciat davant la Fiscalia 15 d'aquests vídeos i pàgines web que inciten al suïcidi i recomanen diversos mètodes. Es tracta de sis vídeos de Youtube -que ja registren 4,2 milions de visualitzacions-, quatre blogs, dos webs, dos fòrums i un compte de Twitter amb 16.700 seguidors. A més, han comprovat que l'accés a aquests continguts és totalment lliure, sense registre previ, i un menor d'edat, per exemple, els pot veure sense cap dificultat.

En un d'aquests vídeos, per exemple, apareix una noia que llegeix una carta adreçada a la seva mare en què expressa els seus pensaments suïcides.

"Mare, la veritat és que cada dia em despertava odiant la vida."

És un vídeo que inclou imatges explícites del moment en què la protagonista acaba morint per suïcidi i demana a la seva mare que no plori i s'enorgulleixi: "Per favor, no ploris. Estigues orgullosa que deixi de patir."

El CAC ha constatat també com en diferents fòrums s'anima a crear "grups suïcides" provats a través de WhatsApp per concretar les accions. També s'incita a suïcidis col·lectius.

A banda d'aquesta quinzena de continguts, el CAC denuncia que n'hi ha 15 més que tenen un missatge complaent o són "susceptibles d'afavorir un efecte imitatiu de l'acte suïcida".

El president del CAC, Roger Loppacher, considera necessari alertar i conscienciar les famílies sobre aquests continguts:

"Identificar aquests continguts, combatre'ls amb tots els instruments legals que tenim al nostre abast, reclamar que la normativa s'adapti al nou escenari i oferir eines i recursos a les famílies i els menors mateixos perquè també hi puguin fer front des de la informació i la lectura crítica".

En la mateixa línia, la presidenta de l'associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecilia Borràs, ha insistit que cal estar atents per prevenir el suïcidi i destaca el paper de les famílies en la protecció dels menors davant del món digital.

El CAC s'ha adreçat, a més, als proveïdors d'internet perquè retirin aquest contingut de manera immediata.

Els cercadors d'internet són també un element clau; si es busca la paraula "suicidio" a Google surten 19 milions de resultats. El CAC demana, en aquest sentit, que quan posem al buscador paraules de risc com "suïcidi" s'ofereixi primer informació d'ajuda.

♦Una menor, ingressada per participar en un joc que incita al suïcidi♦

Segons dades de l'OMS, cada 40 segons, una persona es treu la vida al món. A Catalunya, l'any 2015 van morir 495 persones per suïcidi.

Davant d'aquesta realitat, hi ha l'informe Recomanacions als mitjans audiovisuals sobre el tractament informatiu de la mort per suïcidi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut