140 hectàrees cremades aquest estiu, la xifra més baixa dels últims 30 anys

Hi han ajudat les pluges abundants i l'aplicació de noves eines de prevenció

Actualitzat

Aquest està sent l'estiu amb menys hectàrees cremades dels últims 30 anys. Això ha estat gràcies a les pluges abundants i les noves eines de prevenció.

Si mirem la mitjana dels últims 33 anys, des que en tenim dades, a tot Catalunya es van cremar 7.848 hectàrees anuals entre els anys 1986 i 2018. En els últims 10 anys la xifra disminueix a 2.788 hectàrees l'any entre el 2008 i el 2018. Però el rècord s'ha assolit aquest estiu, amb només 140 hectàrees cremades, de moment.

Una xifra històrica, ja que rarament s'havia baixat de les 1.000 hectàrees cremades.

Eines de prevenció

Els pocs incendis d'aquest estiu han sigut petits. Malgrat uns dies d'onada de calor, això es deu al temps que ha fet, amb força pluges, i també als avenços en prevenció dels últims anys, que hi han ajudat.

Durant l'estiu cada dia s'elabora el mapa de risc d'incendis de Catalunya. Repartits per diferents comarques, patrulles d'agents rurals recullen mostres de vegetació per saber quin és el seu nivell d'humitat.

 

 

A cada comarca es prenen com a guia dues espècies diferents de planta, i els resultats ajuden a calcular el risc d'incendi de cada zona, com explica l'agent rural Víctor Pérez.

"Agafem estepa negra en mostres de més o menys mig centímetre. I després agafarem garric, que són les dues espècies que fem aquí al Barcelonès. S'han seleccionat diverses espècies que estan adaptades al clima mediterrani."

Aquest any estan trobant que la vegetació i l'ambient tenen una humitat més alta del que es podria esperar per a finals d'agost, i és que les condicions meteorològiques han ajudat a reduir els incendis.

 

 

Les mostres recollides es porten al laboratori agroalimentari, on s'analitza el grau d'humitat de les plantes. La tècnica del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat, Eva Gabriel, explica com valoren en quines zones de Catalunya la vegetació és més propensa a un incendi.

"Sabem que davant d'una determinada situació de vent tenim uns perills molt més alts en segons quines zones de Catalunya. Són dies amb molta temperatura i amb unes humitats relatives molt baixes. Aquest estiu no hem tingut pràcticament cap episodi d'aquests."

Després es creuen totes les dades obtingudes per aconseguir el mapa diari de risc d'incendi forestal. El d'avui marca un risc més baix que altres anys en la mateixa data.

 


Jaume Torralba, cap dels Agents Rurals de la Catalunya Central, explica com aquestes eines han ajudat a millorar en prevenció els últims anys.

"Això es deu a polítiques preventives i a una millor conscienciació ciutadana. Tenim l'exemple enguany dels incendis produïts per maquinària agrícola, que en els últims sis anys els hem reduït en un 80%."

El 85% dels incendis són fins a l'agost, però encara queden uns quants dies d'estiu i, com recorden agents rurals i bombers, no s'ha d'abaixar la guàrdia.

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut