Dotze anys de presó i multa de 50 milions d'euros per al director de Fórum Filatélico

Els principals condemnats hauran d'indemnitzar els 190.000 afectats per aquest "paradigma de les estafes piramidals"

RedaccióActualitzat

El cas Fórum Filatélico ja té sentència.

L'Audiència Nacional considera que és el "paradigma de les estafes piramidals" i condemna a penes de fins a més de dotze anys de presó  20 dels 27 acusats.

La pena més alta és per a l'expresident de l'entitat Francisco Briones, condemnat a dotze anys, quatre mesos i setze dies de presó i a pagar una multa de gairebé 49,7 milions d'euros.

Se'l considera culpable dels delictes d'estafa agreujada continuada, falsejament de comptes i blanqueig de capitals.

 

La sentència -que aplica com a atenuant les dilacions del procés- arriba dotze anys després de la intervenció judicial de Fórum Filatélico, el maig de 2006, ordenada per l'actual ministre de l'Interior, aleshores jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska

Considera provat que entre 1998 i 2006 l'entitat va desenvolupar un negoci de captació massiva de diners procedents de petits estalviadors, que van aportar més de 3.000 milions d'euros.

La secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional condemna dinou persones més, inclosos l'exassessor jurídic Juan Ramón González, i l'exdirector general Antonio Merino.

A González li imposa una pena de sis anys i tres mesos de presó i una multa de 15,9 milions d'euros, per estafa agreujada continuada i blanqueig de capitals.

 

A Merino, que considera còmplice, li imposa la mateixa multa i dos anys i tres mesos de presó.

El tribunal també condemna Briones i González a indemnitzar els 190.022 afectats amb una xifra superior als 3.700 milions d'euros.

Per fer-ho possible s'hauran de decomissar finques, comptes bancaris i caixes fortes.

 

La sentència, d'altra banda, absol els integrants del Consell d'Administració de Fórum Filatélico, en valorar que no hi constància que intervinguessin en la presa de decisions, ni que coneguessin l'estructura clandestina de l'empresa ni el funcionament dels segells, "sobreestimats".

L'Audiència Nacional també considera culpable de la trama que inflava el valor dels segells l'administrador de Fórum Filatélico, Carlos Llorca, actualment en rebel·lia.

Anar al contingut