L'actriu francesa Catherine Deneuve ha signat el manifest que critica el "puritanisme" de la campanya #MeToo (Reuters)
L'actriu francesa Catherine Deneuve ha signat el manifest que critica el "puritanisme" de la campanya #MeToo (Reuters)

100 intel·lectuals i artistes franceses, contra el "puritanisme" de la campanya #MeToo

Han fet públic un manifest que defensa la "llibertat d'importunar" i denuncia l'onada de "delacions" engegada després del cas Weinstein. Les feministes ja hi han respost.

RedaccióActualitzat

Pocs dies després que se sabés que s'ha creat un fons a Hollywood contra els abusos sexuals a les dones, un centenar d'artistes i intel·lectuals franceses han firmat un manifest criticant el "puritanisme" que consideren que hi ha al darrere de les campanyes contra l'assetjament sexual.

En concret, l'engegada recentment als Estats Units a les xarxes socials al voltant de l'etiqueta #MeToo ("Jo també"). A França també s'ha centrat en una altra etiqueta, #Balancetonporc, que es pot traduir com a "Denuncia el teu porc", en referència als assetjadors.

El manifest, titulat "Les dones llencen una altra paraula", l'han redactat escriptores com Catherine Millet i Catherine Robbe-Grillet, i l'han signat intel·lectuals i actrius, entre les quals destaca Catherine Deneuve.

Estan d'acord que les violacions i les agressions sexuals són crims masclistes, però rebutgen que el que anomenen "seducció insistent" o "galanteria" també ho siguin, i reivindiquen la "llibertat d'importunar":

"Defensem la llibertat d'importunar, indispensable per a la llibertat sexual. A hores d'ara, ja estem prou avisades que la pulsió sexual és per naturalesa ofensiva i salvatge, però també som prou conscients per no confondre un apropament maldestre amb l'agressió sexual."

 

 

Afavoreix "els enemics de la llibertat sexual"

Al text, publicat pel diari Le Monde, hi afegeixen que no se senten representades per un feminisme que, més enllà de denunciar aquests fets, encarna un odi als homes i a la seva sexualitat.

Admeten que el cas Weinstein ha servit per a una presa de consciència que era necessària, però alerten que el caire que està agafant la campanya pot no beneficiar l'emancipació de la dona, sinó afavorir "els enemics de la llibertat sexual":

"Aquesta febre d'enviar els 'porcs' a l'escorxador, lluny d'ajudar les dones a ser autònomes, serveix en realitat els interessos dels enemics de la llibertat sexual, els extremistes religiosos, els més reaccionaris i tots aquells que consideren que les dones són éssers a part, nenes amb rostre d'adult, que reclamen ser protegides."

 

Notícia relacionada: El #metoo arriba a una Eurocambra esquitxada per denúncies d'assetjament sexual

Crítiques feministes i polítiques

Aquest posicionament ha estat respost molt ràpidament per moltes veus partidàries de la campanya. És el cas de l'exlíder socialista Ségolène Royal, que ha dit que és "una llàstima que la nostra gran Catherine Deneuve s'afegeixi a aquest text espantós":

 


Per la seva banda, l'activista feminista Caroline De Haas ha acusat les dones que han signat el manifest de menysprear les víctimes de violència sexual i s'ha afanyat a fer públic un text de resposta, que han signat una trentena de militants.

En aquesta resposta, publicada al portal francetvinfo.fr i titulada "Els porcs i els seus aliats (i aliades) tenen motius per preocupar-se", De Haas rebat els principals arguments del manifest. D'una banda assegura que, amb el concepte d'"importunar", es confon "una relació de seducció, basada en el respecte i el plaer, amb la violència".

També rebat que s'hagi anat "massa lluny" amb la campanya #MeToo:

"Des que la igualtat avança, fins i tot mig mil·límetre, hi ha ànimes bones que ens alerten immediatament del risc de caure en l'excés. Ja hi som de ple, en l'excés."

Aquest segon manifest també es queixa de l'ús del concepte de "puritanisme", que troben "desconcertant" perquè asseguren que implica "fer passar les feministes per acomplexades, fins i tot mal follades".

Notícia relacionada: "Time" tria les dones del #metoo com a personatge de l'any

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminisme
Anar al contingut