Munic

10 morts i 27 ferits en un tiroteig en un centre comercial de Munic

L'atac ha estat obra d'un sol home, un noi de 18 anys nascut a Munic i amb doble nacionalitat alemanya i iraniana, que s'ha suïcidat poc després

RedaccióActualitzat

Després de set hores en alerta terrorista i d'una nit amb la ciutat paralitzada, Munic intenta recuperar el pols un cop la policia ha desactivat l'alarma terrorista. Nou morts i 27 ferits, set d'ells adolescents, és el balanç d'aquest nou acte de terror al cor d'Europa amb motivacions encara poc clares. 

El tiroteig ha estat obra d'un sol home: un jove amb doble nacionalitat, alemanya i iraniana, de només 18 anys que s'ha suïcidat poc després dels fets. Munic desactiva l'estat d'emergència i el transport públic torna a funcionar després del tiroteig que ha causat 9 morts i una vintena de ferits. 

Entre les nou víctimes mortals, hi ha tres ciutadans albanokosovar, tres turcs i un grec, segons han confirmat fonts consulars dels tres països. El cap de la policia no ha volgut confirmar les nacionalitats dels morts, però ha desvinculat l'atac de l'arribada de refugiats a Alemanya.

La policia alemanya confirmava, de matinada, la mort de l'únic autor del tiroteig al centre comercial:


Tiroteig a un centre comercial

Deu persones han mort i 27 han resultat ferides en el tiroteig que ha començat a les 18.00, hora local, al complex lúdic i comercial Olympia, segons declaracions de la policia de la ciutat. Es tractaria d'un tiroteig massiu a discreció, per matar el màxim nombre de persones.

Un dels cadàvers hauria aparegut a un quilòmetre de distància del centre comercial. Es tractaria del cos de l'autor del tiroteig, un noi de només 18 anys i amb doble nacionalitat alemanya i iraniana. En un primer moment hauria fugit de la policia després de disparar indiscriminadament contra les persones que hi havia al centre comercial Olympia Center i, quan ja era lluny del lloc dels fets, s'hauria suïcidat.

Durant prop de 7 hores, les forces de seguretat van estar buscant tres homes com a autors del tiroteig. Finalment, però, la policia va arribar a la conclusió que el responsable havia estat un sol home, sense còmplices, i que després de disparar contra la gent s'havia suïcidat als voltants del centre comercial on va sembrar el terror. 

La policia ha confirmat que un dels cadàvers és el de l'autors de l'atemptat ja que portava una bossa vermella, com el tirador que hi havia davant de l'hamburgueseria, on s'ha originat el tiroteig. Aquest mort, segons una piulada de la policia de Munic, s'hauria suïcidat. La policia ha utilitzat un robot dels artificiers per examinar la bossa que hi havia al costat del cadàver.

De moment, es desconeixen les causes que haurien motivat aquest nou tiroteig al centre d'una capital europea.

 

El centre comercial, anomenat Olympia, està format per 135 comerços. Està situat en una zona residencial prop del Parc Olímpic de la ciutat, una mica apartada del centre però molt concorreguda.

Ciutat paralitzada durant la nit

A través del seu compte a la xarxa social Twitter, la policia de la capital bavaresa ha informat del desplegament d'un gran operatiu al voltant del centre comercial i ha demanat als veïns que es quedessin a casa i abandonessin els carrers de la zona. El festival de Música de Tollwood, que se celebra tots els estius al recinte olímpic de Munic, s'ha cancel·lat.

Nombrosos agents de la policia i ambulàncies han envoltat el centre Olympia, i helicòpters sobrevolen la zona, situada al nord de Munic.

L'àrea ha estat acordonada, i segons testimonis citats pels mitjans locals, nombrosos clients han passat hores refugiats a les botigues del complex fins que la policia els ha evacuat de la zona afectada pel tiroteig.

 

Algunes línies de tren, de tramvia i autobús han estat suspeses, segons han informat les autoritats del transport de la ciutat. L'estació Central de Munic ha estat evacuada per precaució.

La ciutat ha estat tot el vespre i la nit en situació d'"alerta terrorista".

 

Per impedir que els sospitosos puguin intentar altres atacs o sortir del país, han netejat de cotxes les carreteres que surten de Munic, els länder veïns han reforçat la seguretat i la República Txeca ha augmentat els controls a la frontera.

Els governs federal i de Baviera han reunit els gabinets de crisi i l'Ajuntament de Munic ha qualificat els fets de "cas especial" per mobilitzar tots els recursos i efectius municipals.

El tiroteig ha sorprès el ministre d'Interior alemany, Thomas de Maizière, en un avió cap als Estats Units per començar les seves vacances. Aquest dissabte tornarà cap a Alemanya.

El país està en alerta des de dilluns quan un refugiat pakistanès de 17 anys, suposadament vinculat a l'Estat Islàmic, va atacar amb una destral un tren a Baviera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut