Boires i contaminació per estabilitat a la plana de Vic (Emili Vilamala)
Boires i contaminació per estabilitat a la plana de Vic (Emili Vilamala)

10 dies consecutius amb alta contaminació a Ponent, Osona i Vallès

Néstor GómezActualitzat

La contaminació atmosfèrica no és una cosa exclusiva de Barcelona i el seu entorn. Hi ha altres indrets del país on la qualitat de l'aire no és bona i on el pes del trànsit no és el principal culpable.

Des del dia 14 de novembre fins avui de manera ininterrompuda, la mitjana diària de partícules PM10 supera el llindar de regular o dolenta a Lleida, Manlleu i Granollers, segons dades registrades per les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Medi Ambient. Els dies 17, 21 i 22 són els de més contaminació mitjana de tot el dia. Per franges horàries, les PM10 solen tenir dos pics, un al matí i un altre al vespre. En cas de Lleida, l'estació de mesura de contaminants va assolir de 7 a 9 del vespre una mitjana de 142 µg/m³, quan la barrera de qualitat d'aire pobre està a 100.

Aquí teniu les gràfiques de PM10 mitjanes del dia de les últimes dues setmanes.

Aquests últims dies, l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica afectava 38 municipis de la plana de Vic i 146 de Ponent. Les calefaccions de combustió, les activitats industrials i agroramaderes i el trànsit són les principals fonts d'emissió. Les PM10 són partícules molt petites com la pols, el sutge, el ciment, el pol·len i el polsim de metalls com el níquel, el cadmi, l'arsènic i el plom que afecten la salut de les persones, sobretot els que tenen afeccions respiratòries o cardiovasculars.

 

Anar al contingut