parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya

10 dies clau per a la constitució del Parlament

Les negociacions s'intensificaran entre els independentistes per aclarir com es farà la investidura de Puigdemont, de moment, l'únic pla sobre la taula

RedaccióActualitzat

Falten deu dies per a la constitució del nou Parlament català. El 17 de gener és la data fixada per Mariano Rajoy. Passades les vacances de Nadal, el compte enrere es posa en marxa amb més pressió.

Les negociacions s'intensificaran entre els independentistes per aclarir com es farà la investidura de Puigdemont, de moment, l'únic pla sobre la taula, i com garantiran la majoria dels 70 diputats que van aconseguir entre les tres forces, JxCat, ERC i CUP.

Vuit dels diputats electes ho tenen complicat per assistir a la votació

Tres d'ells, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, són a la presó. Sànchez i Forn encara tenen una opció de sortir en llibertat perquè aquesta setmana es revisa la seva presó provisional. De totes maneres, tots tres podrien obtenir un permís del jutge.

Més difícil ho tenen els 5 que són a Brussel·les perquè serien detinguts al tornar.

Són Carles Puigdemont i els consellers Puig, Ponsatí, Serret i Comín.

Assegurar una majoria en la primera votació, la de la mesa del Parlament, és clau de cara a la nova legislatura. Una de les funcions de la mesa i presidència del Parlament és decidir en cas de dubte o llacunes reglamentàries i una investidura telemàtica podria ser el primer gran debat.

La possibilitat que Puigdemont pugui ser investit sent a Brussel·les, per via telemàtica, pot dependre de com es llegeixi el reglament. Un text que estableix que el candidat a la investidura ha de fer el seu discurs previ a la votació, però que en cap moment diu que ha de ser al Parlament.

Carme Forcadell està valorant, encara, si torna a optar a la presidència del Parlament. Un nom que ha sonat com a alternativa és el de Carles Mundó. En canvi, Ciutadans ja ha fet públic qui serà la seva candidata a la presidència de la cambra: Inés Arrimadas.

El bloc format per Ciutadans, el PSC i el PP suma 57 diputats. Catalunya en Comú-Podem en va aconseguir 8.

 

Si es volen assegurar l'elecció del president o presidenta de la cambra per majoria absoluta, alguns dels electes que són a Brussel·les o a la presó han de renunciar a l'acta o bé aconseguir permís per sortir del centre penitenciari per anar a votar.

Si a la vista del dia 11 de gener, el jutge decretés llibertat per a Jordi Sànchez i Joaquim Forn, serien 4 les renúncies que caldrien i, així, també es garantiria la majoria simple, en segona votació, per elegir la presidència en cas hipotètic que tota la resta de grups, incloent-hi els comuns, hi votessin en contra. Els 8 diputats de Catalunya en Comú-Podem, de moment entre els dos blocs, i amb els quals volen negociar totes les parts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut