10 anys després de l'accident de Spanair encara no se'n sap la causa

En l'acte commemoratiu, la presidenta dels afectats per la tragèdia aèria diu que no té massa confiança en la investigació del Congrés

Actualitzat

Avui fa deu anys d'un dels accidents més greus d'aviació a Espanya. Es compleix una dècada de l'accident del vol de Spanair a l'aeroport de Barajas, Madrid, que es va estavellar just després d'enlairar-se amb destinació a Gran Canària.

 

 

El balanç final va ser de 154 morts. Familiars de les víctimes continuen lluitant perquè s'estableixin les responsabilitats. Ara fa sis mesos es va crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats per aclarir els fets.

La presidenta de l'Associació d'Afectats del vol JK5022, Pilar Vera, ha afirmat avui en l'acte de commemoració d'aquests fets que "no confia" en què aquesta comissió serveixi per "distribuir totes les responsabilitats".

Al parc Joan Carles I de Madrid, davant la placa commemorativa de l'accident, Vera ha reconegut, però, que fa un any era "impensable" que s'obris una investigació al Congrés.

"Serà un primer pas -ha dit- per esclarir la cadena d'errors" que va provocar la tragèdia aèria.

 

 

El 20 d'agost del 2008, un avió MacDonnell-Douglas 82 de Spanair es va estavellar i incendiar moments després d'enlairar-se des de l'aeroport de Barajas. Havia de fer la ruta de Madrid a Gran Canària, i a bord hi anaven 172 persones entre passatgers i tripulants. 154 van morir i 18 van quedar ferits.

 

 

Una investigació va assenyalar que l'accident el va provocar un error tècnic perquè no s'havien desplegat els flaps -uns panells que hi ha a les ales- per a l'enlairament, sense que la tripulació se n'adonés.

Però durant tres anys, hi va haver informes pericials contradictoris que atribuïen la responsabilitat o bé als tècnics de manteniment que van reparar una avaria prèvia o als pilots. Spanair va fer fallida el 2012 i, finalment, la causa va ser arxivada.

 

 

L'associació d'afectats del vol JK 5022 va rebutjar les conclusions judicials i va continuar lluitant perquè es reconeguessin els drets dels afectats d'aquest i altres accidents aeris, i reclamant una reforma dels protocols d'aviació.

 

 

Fa sis mesos, el Congrés dels Diputats va aprovar la creació d'una comissió d'investigació sobre l'accident, i els familiars de les víctimes esperen que finalment s'estableixin les responsabilitats. El mes passat van començar les compareixences.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut