1 de cada 4 víctimes de violació és menor i la meitat dels agressors tenen menys de 33 anys

L'any 2017 es van presentar 757 denúncies per violació; en 197 d'aquests casos, la víctima era menor d'edat

RedaccióActualitzat

A Catalunya, una de cada quatre dones que van denunciar haver estat víctimes de violació l'any passat era menor d'edat. I, en el cas dels abusos sexuals a menors, la xifra creix fins al 32%.

L'any 2017 es van presentar 757 denúncies per violació; en 197 d'aquests casos, la víctima era menor d'edat.

A més, es van denunciar 1.084 casos d'abusos sexuals a dones. Un 32% de les víctimes (347) eren menors.

Unes xifres que fan esfereir quan es pensa que casos com el de la violació múltiple de Pamplona poden ser més habituals del que sembla. De fet, després de la sentència de La Manada, milers de dones s'han atrevit a denunciar de manera pública el seu cas. Moltes no havien presentat denúncia ni ho havien pogut explicar mai a ningú:

 



Però una altra dada fa transformar l'esglai de tantes històries silenciades en desesperança: gairebé la meitat dels acusats de violació (el 48%) tenen entre 17 i 33 anys. Cal, doncs, treballar en la difusió entre els més joves de missatges de respecte a la voluntat i la llibertat sexual de les dones.

Els Mossos d'Esquadra insisteixen en la importància de denunciar totes les agressions i els abusos sexuals; i remarquen que a totes les comissaries hi ha procediments protocol·laritzats per evitar un doble patiment a les víctimes.

"Quan el Grup d'Atenció a la Víctima es posa en contacte amb la denunciant, no li torna a demanar què li ha passat, sinó que li comunica que té la seva denúncia i li demana com està, què necessita, si coneix el procediment i els recursos que hi ha", explica Albert Oliva, inspector dels Mossos.

"Al judici haurà de tornar a explicar l'agressió, però com a mínim en seu policial evitem que hagi de repetir tots els detalls; quina hora era, què li han fet, com s'ha sentit."

Els experts consideren determinant que els adolescents rebin formació contra la violència masclista per evitar que reprodueixin situacions en un futur, ja sigui en el paper de víctima o en el d'agressor.

L'any 2017, més de 23.000 alumnes dels instituts catalans van assistir a tallers i xerrades sobre violència de gènere impartits per agents dels Mossos d'Esquadra. En aquests espais s'explica què és una agressió sexual i un abús, i també es parla de la llibertat sexual de tota persona per decidir si vol o no vol tenir una relació i en quines condicions.

ARXIVAT A:
Violència masclistaLa Manada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut